eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bíróságon szereznék vissza az ellenzéki pártok a pofátlan végkielégítéseket

A 98 százalékos különadó helyett felpörgetett polgári perekkel szerezné vissza az arcátlanul magas vezetői juttatásokat a Lehet Más a Politika. Az MSZP a bíróságokban bízik. A Jobbik saját javaslatot nyújtott be az Országgyűlésben.

Törvényjavaslatot nyújtott be az LMP az olyan jó erkölcsbe ütköző végkielégítések visszakövetelésére, amelyeket nem a Munka törvénykönyve alapján, hanem egyedi döntésekkel vettek fel különböző, köztulajdonban lévő cégek, például a BKV és a Nemzeti Vagyonkezelő vezetői - jelentette be parlamenti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt országgyűlési frakcióvezetője.

Schiffer András elmondta: indítványuk a polgári perrendtartásról szóló törvény és több más jogszabály módosításával felgyorsítaná az ilyen ügyekben indult pereket. Szerinte egy éven belül az összes vitatott juttatást vissza lehetne szerezni három évre visszamenőleg. A politikus szerint ez jogállami alternatíva a Fidesz 98 százalékos különadójával szemben.

Ha a Fidesz célja nem a megfélemlítés, hanem a valóban pofátlan végkielégítések visszaszerzése, akkor a kormánypárt támogatni fogja az LMP javaslatát, különben olyanokat sújt az LMP által már tavaly nyáron és ősszel is ellenzett különadóval, akik egy élet munkájával tettek szert a jövedelmükre - fűzte hozzá az ellenzéki párt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

Az LMP-hez hasonlóan a Jobbik is saját javaslattal készül - tudta meg az InfoRádió Bertha Szilviától. A radikális párt országgyűlési képviselője elmondta: indítványuk a munkaügyi jogviszony és a kollektív szerződés alapján kifizetett jövedelmeket kivenné a különadóról szóló törvény hatálya alól. Az adóhatóságot arra köteleznék, hogy a különadó beszedése előtt vegye figyelembe az adós aktuális anyagi helyzetét.

Minden más vezetői kifizetést viszont öt évre visszamenőleg visszakövetelne a Jobbik, amely az így beszedett pénzt az államadósság csökkentésére fordítaná. Az ellenzéki párt a fideszes javaslat esetében támogatja a Házszabálytól való eltérést.

Az MSZP szerint is bírósági úton kell rendezni a felháborító végkielégítések ügyét - ezt Kovács László szocialista országgyűlési képviselő mondta le egy másik sajtótájékoztatón. Pártja az új fideszes javaslat tárgyalásakor nem járul hozzá a Házszabálytól való eltéréshez - tette hozzá a volt uniós adóügyi biztos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×