eur:
393.06
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Fellegi: az uniós pénzeket hatékonyabban kell felhasználni

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerint jó esély van arra, hogy az Európai Unió a jelenlegi értékeinek megtartásával folytassa a kohéziós politikát a következő költségvetési tervezési periódusban is. A miniszter a soros magyar EU-elnökség félidejét értékelve elmondta: arra is jó esélyt lát, hogy egyszerre érvényesüljenek a versenyképességi szempontok és a hagyományos, szolidaritás elvű célkitűzések is.

A tagországok egységesen azon az állásponton vannak, hogy a pénzeket hatékonyabban kell felhasználni, az ellenőrzést eredményesebbé kell tenni, ám arról vita van, hogy milyen eszközökkel lehet ezt elérni. Többségi álláspont alakult ki arról, hogy erőteljesebben kössék valamilyen feltételrendszerhez a fejlesztési pénzek felhasználását, ez azt is jelentheti, hogy előtérbe kerülnek a szankciók - emelte ki a tárcavezető.

Kitért arra is, hogy több ponton nézetkülönbség van a pénzek felhasználását illetően a nettó befizetők és a kohéziós politika fő haszonélvezői között. Hozzáfűzte: Magyarország is a jelentős felhasználók közé tartozik.

Kijelentette: azzal ért egyet, hogy először az új gazdálkodási rendet kell meghatározni, majd el kell indítani az új költségvetési-pénzügyi perspektíva vitáját, és ezzel egy időben kell lefolytatni a vitát a kohéziós politikára fordítandó összegről. A nyitott kérdések közé tartozik, hogy az ágazati politikák finanszírozása miként viszonyuljon a kohéziós politikai célokhoz, forrásokhoz - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy két jelentős ágazat jelentkezik költség- és forrásigénnyel: a közlekedés és az energiaszektor. Utóbbi költségbecslése 2020-ig a 800 milliárd és 1.000 milliárd euró között húzható meg.

A kohéziós politika a 2013-ban lejáró, jelenlegi költségvetési ciklusban 36 százalékot képvisel az Európai Unió pénzügyi keretében. Rendkívüli nagy összegű költségvetési kihatású politikáról van szó, éppen ezért nehezen érthető, hogy ennek a területnek miért nincs önálló miniszteri formációja, miniszteri tanácsa, pedig az Európai Bizottságban regionális politikáért felelős biztos tevékenykedik - jegyezte meg a miniszter.

A magyar elnökség az Európai Bizottsággal együttműködve olyan erőteljes munkába kezdett, amely politikailag magasabb szintre emeli a kohéziós politikát. Ennek eredményeképpen sikerült elérni, hogy - először az EU történetében - az általános ügyek tanácsa napirendre tűzte a kohéziós politika kérdését, és a külügyminiszterekből álló általános ügyek tanácsa olyan következtetéseket fogadott el, amelyek révén a kohéziós politika fajsúlyos, látható területté válhat az EU-ban - mondta Fellegi Tamás.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×