eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Rétvári: közérthetőbb törvényeket akar a kormány

Minőségi jogalkotást és közérthetőbb törvényeket akar a kormány, ezért szeretné jobban bevonni a civil szervezeteket a kidolgozás alatt álló jogszabályok véleményezésébe - mondta az InfoRádiónak egy budapesti konferencián tartott előadása után a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti titkára. Rétvári Bence közölte: a szándék egy törvényjavaslatban összpontosul, ami januártól lépne hatályba.

 "Véget ér az államnak a széthordása, az állam újra a nemzetünk teljességének a közössége lesz, és ebben nagyon fontos szerepe van a civil szervezeteknek; ezért január elsejétől ők a jogalkotás ugyanolyan fontos részei lesznek mint bármelyik más kormányzati szereplő" - jelentette ki Rétvári Bence a Társadalmi Kerekasztal által rendezett A társadalmi szerződés útján című konferencián.

Közölte, jogszabály rendelkezik majd a jogalkotás folyamatáról és a jogalkotásban való társadalmi részvételről.

Kiss Norbert, a Köztársasági Elnök Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy ma Magyarországon a köztársasági elnöknek sajátos helyzete van. Mint mondta, az államfő és a miniszterelnök barátok. "Ez a barátság egy nemzet javára válhat" - fűzte hozzá.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, szóvivője azt mondta, "a társadalmi szerződés valóban kétoldalúvá vált, tartalmát az emberek és a tavasszal kormányra került hatalom együtt írta, és a következő időszakban együtt fogja valóra váltani".

Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke arról beszélt, az elmúlt nyolc évben azt látták, hogy hogyan éltek vissza a hatalommal. "Mára azonban másképp érezzük magunkat: mérhetetlen a változás, mérhetetlen a közérzetnek az alakulása" - fogalmazott. Osztie Zoltán szólt az elitképzés fontosságáról is; mint mondta, szakkollégiumokon keresztül olyan "fiatal értelmiségi, nemzeti és keresztény elkötelezettségű nemzedéket" kell felnevelni, amely professzionális a maga szakmájában.

A tanácskozás célja, hogy megvitassák a lehető legszélesebb körű összefogás lehetőségeit a civil társadalom és kormány között - mondta Csizmadia László.

A Társadalmi Kerekasztalt a CÖF és a KÉSZ alapította.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×