eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"A válságnak még nincs vége"

A válságnak még nincs vége - egy filozófus, egy közgazdász és egy szociológus ebben egyetértett a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapest Klub és a Magyar Közgazdasági Társaság csütörtök esti pódiumbeszélgetésén, László Ervin, Kerekes Sándor és Hankiss Elemér eszmecseréjén.

 Azért van válság, mert nem látjuk, hogy válság van. Ha látnánk, akkor próbálnánk rajta változtatni, de ennek szükségességét még csak az egyelőre gyenge civil társadalom ismerte fel - mondta a pódiumbeszélgetésen László Ervin professzor. A Budapest Klub elnöke hisz abban, hogy a közös veszélyben feltámad a szolidaritás.

Kerekes Sándor közgazdász szerint sincs még vége a válságnak, ami azért kezdődött, mert az emberek elveszítették az életük értelmét, a munkát már csak a pénzért végzik és azt hiszik, ha még több tulajdonuk van, akkor boldogabbak lesznek. Ez csapdába vezette a világot, és az a 3,5 milliárd szegény ember, akinek nincs munkája, ivóvize és élelme, a televíziót nézve még mindig ezt tartja követendő példának - fűzte hozzá a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese.

Az emberek valóban nem látják a válságot, de érzik - fogalmazott Hankiss Elemér. A szociológus szerint a gazdasági válságnál sokkal fontosabb az emberiség ötven éve tartó spirituális krízise. A rendszerváltás óta eltelt 20 év tulajdonszerzési rohamát a legerőszakosabb vadnyugati területfoglalásokhoz hasonlította. Csoda, hogy Magyarországon vannak még szolidáris emberek - tette hozzá a professzor.

Az előadók egyetértettek abban, hogy az emberek elégedetlensége megszülte a változás igényét, azt azonban csak a fiatalok és a civilek tudják megvalósítani, mert a politikai és a gazdasági vezetők a jelenlegi, a termelést mindenáron ösztönző rendszer fenntartásában érdekeltek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×