eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Vizsgálódik a minisztérium az iskolacsődök miatt

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium teljes körű vizsgálatot kért az illetékes hatóságoktól a győri Vocational Academy Alapítvány ügyében a Magyar Nemzet információi szerint. Az oktatási államtitkárság sajtóosztálya ezt nem erősítette meg, az InfoRádió kérdésére annyit válaszoltak, hogy Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár valóban találkozott azokkal a tanárokkal, akiknek az alapítvány többhavi fizetésükkel tartozik.

Sajtóhírek szerint átfogó vizsgálatot indít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Vocational Academy Alapítvány ellen, amely három évvel ezelőtt több kistelepülési iskola fenntartási jogát szerezte meg. Az egyik érintett településen élő pedagógus az InfoRádiónak azt mondta: a mai napig nem kapták meg az elmaradt fizetésüket. Az alapítvány vezetője úgy kommentálta a tárca döntését, hogy hétfőn ő is megkeresi az oktatási államtitkárságot.

A Vocational Academy Alapítvány 2007 nyarán összesen tizennégy Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyei kistelepülés oktatási intézményének fenntartási jogát szerezte meg - ezek az önkormányzatok ugyanis nem tudták tovább finanszírozni az iskolák működtetését.

Az alapítvány garantálta a helyben oktatást, több településen azonban már tanévkezdés után két hónappal gondok voltak a bérek és a közüzemi számlák kifizetésével. Árvai Péter, a sopronkövesdi általános iskola egyik tanára elmondta: 2007 decemberében a pedagógusok már egyáltalán nem kaptak fizetést, 2008 márciusában a fizetési felszólításokból az is kiderült, hogy a közüzemi számlákat sem fizette be az alapítvány.

"Jogi útra tereltük a dolgot, először fizetési meghagyást nyújtottunk be az alapítvány ellen, és így kéthavi bérünket 2008 nyarán sikerült levetetni az alapítvány számláiról. A tanév végére már négyhavi bérrel tartozott az alapítvány, mi pedig rendkívüli felmondással éltünk. Az alapítványnak a ki nem fizetett bérünket, az elmaradt pótlékokat és a felmondási időre járó pénzt, illetve azoknak a kollégáknak, akiknek korábban több éves, évtizedes közalkalmazotti munkaviszonya volt, a végkielégítést is megállapította a munkaügyi bíróság" - magyarázta Árvai Péter.

"Ezeket a jogerős bírósági ítéleteket nem tudjuk a mai napig sem érvényre juttatni. Az iskolában huszonhárom pedagógusnak megállapított összeg 35 millió forint, de azt is tudni kell, hogy itt tizenkét település huszonkét tagintézményéről van szó" - fűzte hozzá.

A sopronkövesdi pedagógus hozzátette: az oktatási államtitkárságtól ígéretet kaptak arra, hogy foglalkoznak az alapítvánnyal, illetve az érintett intézményekben történtekkel.

Az InfoRádió felhívta az alapítvány vezetőjét, Nagy Ottó Lászlót is, aki azt mondta: hétfőn ő is megkeresi az oktatási államtitkárságot.

"Szeretném elérni, hogy az ügyben ne legyen egyoldalú a tájékoztatás, mert három éve csak ez folyik, szinte boszorkányüldözés. Azokat nem kérdezik meg, akik a másik oldalt képviselik" - közölte Nagy Ottó László.

Az alapítvány ellen már többször indult vizsgálat: 2008-ban az Oktatási Hivatal vizsgálódott az ügyben, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tett feljelentést hanyag kezelés és sikkasztás gyanúja miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

A kilencvenes években tapasztalt mélypont óta folyamatosan nő a tojásfogyasztás Magyarországon, ezt a termék vásárlását népszerűsítő kampányok is segítik – mondta az InfoRádióban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnöke, Pákozd Gergely.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 18:29
×
×
×
×