eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Szükség van-e magyar katonákra Afganisztánban?

Felülvizsgálná az afganisztáni magyar szerepvállalást a Honvédelmi Minisztérium. A tárca közigazgatási államtitkára egy előadásban jelezte, hogy a magyar csoport nincs biztonságban. A Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint valóban romlott a helyzet Afganisztánban. Wágner Péter szerint reális opció, hogy az újjáépítési csoport befejezi a munkáját, és több kiképző csapatot küldünk.

Fodor Lajos a Honvédelmi Minisztérium államtitkára keddi előadásában többek között arról beszélt, hogy át kell tekinteni az afganisztáni szerepvállalást a tartományi újjáépítési csoport (PRT) tekintetében. Mint kijelentette: a helyzet annyira megváltozott a közép-ázsiai országban, hogy a magyar PRT katonái már nincsenek biztonságban, ezért a csoport jelenléte komoly felülvizsgálatot igényel, és erről hamarosan döntés is várható.

A Magyar Külügyi Intézet munkatársa az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: valóban jelentősen romlott a biztonsági helyzet Baglán tartományban, ahol az újjáépítési csoport magyar katonái is tartózkodnak. Ez elsősorban annak a következménye, hogy megerősödtek a tálibok, és az oda vezényelt amerikai erők intenzívebben vették fel a harcot a helyi ellenzéki erőkkel szemben.

Wágner Péter hozzátette: ebben a megváltozott biztonsági helyzetben valóban nem nagyon lehet újjáépítési és fejlesztési munkát végezni, vagyis megkérdőjeleződött, hogy a magyarok folytassák-e a munkát. Ez a probléma nemcsak Magyarországon, hanem Norvégiában, Svédországban és Németországban is felvetődött.

A szakértő úgy véli: nem az a kormány célja, hogy kivonja a katonákat és befejezetté nyilvánítsa afganisztáni jelenlétünket, amely nem csak ebből a tartományi helyreállítási csoportból áll, hiszen vannak például kiképző és speciális alakulatok. Az egyik lehetőség Wágner Péter szerint az, hogy a PRT csoport kint marad, de az újjáépítési részlege befejezi a munkát.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×