eur:
387.54
usd:
356.86
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

A mulasztás ellenére indulhatnak a választáson a függetlenek

Az adatvédelmi törvény szerint független jelölt akkor gyűjthet ajánlószelvényt, ha előtte nyilvántartásba veteti magát. Mint kiderült: idén a több mint 35 ezer függetlenként induló képviselőjelölt közül 8650-en tették ezt meg. A mulasztás következményeiről, valamint az igazoláskérés menetéről Jackli Tamás, az Országos Választási Iroda szóvivője beszélt az InfoRádiónak.

Nincs választójogi következménye annak a mulasztásnak, hogy az önkormányzati választáson induló független jelöltek nagy része nem vetette nyilvántartásba magát adatkezelőként - közölte az InfoRádióval az Országos Választási Iroda szóvivője. A több mint 35 ezer függetlenként induló képviselőjelölt közül mindössze 8650-en jelentették be az ajánlószelvények gyűjtésével járó adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásba.

Jackli Tamás kiemelte: a jelölteket mindettől függetlenül nyilvántartásba lehet venni, és indulhatnak a választáson. Az adatvédelmi biztos feladatköre vizsgálni az adatvédelmi nyilvántartást, de a választási szerveknek nem kell ezt nyilvántartani - tette hozzá.

A szóvivő beszélt arról is, hogy személyesen október 1-jéig kérhet igazolást a település jegyzőjétől az, aki nem a lakóhelyén, hanem bejelentett tartózkodási helyén kíván szavazni az önkormányzati választáson. A jogalkotó törekvése az volt, hogy az önkormányzati választásban az önkormányzat életében érdekelt személyek szavazzanak, ezért sokkal szigorúbbak az igazolással szavazás feltételei, mint az országgyűlési választás során. Az önkormányzati választáson csak azok kérhetnek igazolást, akik a lakóhelyükön kívül bejelentett tartózkodási hellyel is rendelkeznek, és csak abban az esetben szavazhatnak a tartózkodási helyen, ha azt 2010. június 16-át megelőzően jelentették be, és az a szavazás napjáig nem szűnik meg - fejtette ki.

Az igazolás kiadása után nincs lehetősége a választónak arra, hogy meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben szavazzon, vagyis csak ott szavazhat, ahová az igazolást kérte, és ha mégis a lakóhelye szerinti szavazatszámláló bizottság előtt jelenne meg, ott nem szavazhat.

Eddig több mint négy ezren kértek igazolás, míg négy éve 3500 igazolással szavazó volt az önkormányzati választáson - közölte Jackli Tamás.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×