eur:
387
usd:
356.26
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

18 éves korig ingyenessé tenné a BKV-t a Jobbik

A tankötelezettség felső határáig, azaz 18 éves korig ingyenessé tenné a BKV járművein való utazást a Jobbik.

Staudt Gábor, a párt főpolgármester-jelöltje szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a díjmentes utazás biztosításával a gyermekvállalási kedvet szeretnék növelni, a kedvezmény pedig a tankötelezettségüket teljesítő diákok járna.

Az MTI kérdésére, hogy Budapestnek ez mennyibe kerülne, és miből fedeznék a költségeket, Staudt Gábor számok említése nélkül úgy fogalmazott: ha megválasztják, a szükséges összeg többszörösét teremti elő, a főváros közlekedési rendszerében ugyanis rengeteg közpénz folyik el "nem megfelelő helyre". Példaként említette, hogy információi szerint a BKV üzemanyag-költségeinek 40 százalékát nem a buszokra költik.

Hozzátette: a közlekedési vállalat büdzséjéhez mérve a diákok utazásának ingyenessé tétele "nem egy óriási összeg", a családok költségeit viszont akár havi 10-20 ezer forinttal is mérsékelhetné, segítve ezzel a népességfogyás megállítását, amit Budapestnek minden eszközzel támogatnia kell.

Staudt Gábor a sajtótájékoztatón arról is beszélt: "tudomásukra jutott", hogy Tarlós István, a kormánypártok főpolgármester-jelöltje a BKV buszüzletágának kiszervezésére készül. Mint mondta, az eddigiekben a kiszervezések például azzal jártak, hogy a dolgozók és családtagjaik elveszítették az ingyenes utazás lehetőségét.

Tarlós István a Figyelőnetnek a múlt héten azt mondta: a fővárosi buszközlekedés jelentős részét kiszerveznék, ez azonban nem jelent privatizálást. A Magyar Televíziónak adott interjújában az alvállalkozók bevonását úgy indokolta: a BKV nincs abban a helyzetben, hogy a fővárosban szükséges ezer autóbuszt megvegye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×