eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Szalmonellajárvány terjed Székesfehérváron

Szalmonellafertőzéstől 181 óvodás és alsó tagozatos általános iskolás betegedett meg Székesfehérvár 16 oktatási intézményében. A vizsgálatok 95 gyermeknél igazolták a fertőzést - mondta el az ÁNTSZ kistérségi intézetének tiszti főorvos helyettese.

Az érintett intézmények mindegyikébe ugyanaz a központi főzőkonyha szállítja az ebédet, s a konyhai dolgozók közül háromnál a vizsgálat igazolta a szalmonella baktérium jelenlétét. Õket a további vizsgálatok idejére felfüggesztették a munkavégzés alól, a konyhát pedig fertőtlenítették. A "járványgörbe már leszálló ágban van" - tette hozzá Lencsés Gyöngyi.

Az első megbetegedések szeptember 8-án történtek. A járvány szétszórtan, különböző napokon és különböző intézményekben, nem robbanásszerűen tört ki - tájékoztatott a helyettes tiszti főorvos.

A kis betegek közül eddig kilencen szorultak kórházi ellátásra, ambuláns kezelésre, illetve rövid, néhány napos kórházi ápolásra. A betegség közepes súlyosságú, magas lázzal, hasmenéssel jár.

Az adatgyűjtés, a járványügyi, analitikai vizsgálat még tart a járvány pontos okának megállapítására. A Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakemberei nem csak a főzőkonyhát, hanem tálalókonyhákat, továbbá az élelmiszerbeszállítókat és alapanyaggyártókat is ellenőrzik.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×