eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Mekkora lesz idén az influenzajárvány? - napi hírösszefoglaló

Nem számít a tavalyinál nagyobb influenzajárványra az idén az országos tiszti főorvos. Székesfehérváron 181 óvodás és kisiskolás betegedett meg szalmonella fertőzésben. 500 millió eurós beruházással bővíti szentgotthárdi motorgyárát az Opel - a nap legfontosabb hírei.

Nem számít a tavalyinál nagyobb influenzajárványra az idén az országos tiszti főorvos. Paller Judit az Inforádióban közölte: az új típusú influenza vírusa továbbra is jelen van, ezért az idén is mindenkinek ajánlják a H1N1-es vírus elleni vakcina beadatását.

Beruházás

500 millió eurós beruházással bővíti szentgotthárdi motorgyárát az Opel; a cég ezzel 800+200 új munkahelyet teremt - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Reinald Hoben, az autógyár alelnöke Budapesten. A kormányfő arról is szólt, hogy a bővítés a beszállítók között is legalább 2500 új munkahelyet hoz létre. Orbán Viktor az állami támogatás mértékéről nem beszélt, mert - mint mondta - erről még nincs döntés, azt viszont hangsúlyozta, hogy a kormánynak a munkahelyek teremtése a legfontosabb célja.

Átalakítás

Választási győzelem esetén azonnal megkezdi a hatékony működést biztosító intézményi átalakítást a fővárosban a Fidesz és a KDNP. A nagyobbik kormánypárt budapesti frakcióvezető-helyettese az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: első lépésként létrehoznák a Budapesti Városüzemeltetési, illetve a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t. György István közölte: az elsőbe vonnák be holdingszerűen - egyebek mellett - a Főgázt, a közterület-fenntartó vállalatot, valamint a temetkezésért és a gyógyfürdők működtetéséért felelős céget. A politikus azt mondta: terveik szerint a közlekedési központ átvenne több feladatot a BKV-tól, amelynek így csak a megrendelt szolgáltatás biztosításával kellene foglalkoznia.

Követelés

Ismét a 2011-es költségvetés részleteinek közzétételére szólította fel a nemzetgazdasági minisztert az MSZP gazdaságpolitikai tagozatának vezetője. Szekeres Imre azt mondta: szeptember 8-án fordult írásbeli kérdéssel Matolcsy Györgyhöz, de eddig semmilyen választ nem kapott. A szocialista politikus úgy fogalmazott: a kormány azért titkolózik, mert vagy még nincs semmilyen elképzelése a jövő évi büdzséről, vagy nem akarja ismertetni, hogy mire készül.

Elvárás

A tavaszi országgyűlési választásokon elért eredmény megismétlését várja a Jobbiktól a párt elnöke. Vona Gábor a legkomolyabb sikernek azt tartja, hogy pártja stabilizálni tudta helyét a magyar közéletben.

Elhatárolódás

Nem lép koalícióra a Fidesszel az LMP Budapesten. Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika főpolgármester-jelöltje a Népszabadságnak azt mondta: az LMP nem ad egyetlen helyettest vagy más pozíciót betöltő vezetőt sem az új önkormányzati vezetésbe.

Vezetőségváltás

Baji Csaba lett a Paksi Atomerőmű igazgatóságának elnöke. A Felügyelő Bizottságot Bánfi László irányítja a jövőben. Baji Csaba a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója és tagja az MVM igazgatóságának. A 46 éves közgazdász korábban a paksi atomerőmű vezérigazgatója is volt. Bánfi László, a felügyelő bizottság új elnöke jelenleg a villamos művek jogi igazgatója.

Részvénykibocsátás

Nyilvános részvénykibocsátást hajt végre október közepén a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., majd - várhatóan novemberben - a társaság részvényeit bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére. Járai Zsigmond, a CIG felügyelőbizottságának elnöke elmondta: a részvények hivatalos kibocsátási ára 938 forint lesz.

Fertőzés

Székesfehérváron 181 óvodás és kisiskolás betegedett meg szalmonella fertőzésben. A járvány 5 iskolát és 11 óvodát érint. Lencsés Gyöngyi, az ÁNTSZ kistérségi intézetének tisztiorvos-helyettese közölte: az érintett intézmények mindegyikébe ugyanaz a központi főzőkonyha szállítja az ebédet.

Jogsértés

Jogellenesen oszlatta fel a rendőrség 2006 október 23-án hajnalban a Kossuth téri demonstrációt - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság. A felülvizsgálati döntés szerint ugyanakkor az aznap délutáni Alkotmány utcai oszlatás már jogszerű volt. A Legfelsőbb Bíróság közölte: délután nyilvánvalóan békétlenek voltak a demonstrálók, de az nem bizonyosodott be, hogy már azt megelőzően is felfegyverkezett, erőszakos vagy fenyegető lett volna a tüntetés.

Vádemelés

Súlyos testi sértést okozó ittas járművezetés miatt vádemelést javasol Stohl András ellen a Dunakeszi Rendőrkapitányság. Az iratokat már továbbították a Budakörnyéki Ügyészségnek. Stohl András május 8-án hajnalban autójával Fót felé haladva áttért a szemközti sávba, és ott nekiütközött két szabályosan közlekedő személygépkocsinak, majd elhagyta a helyszínt. A balesetben egy ember súlyosan, három könnyebben sérült meg.

Elismerés

Haumann Péter Kossuth-, és Jászai Mari-díjas színművészt választották a Nemzet Színészévé a közelmúltban elhunyt Kállai Ferenc helyére. A címet legfeljebb 12-en viselhetik, akik életük végéig havonta 500 ezer forintot kapnak. Az elhunyt művészek helyére a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot.

Címlapról ajánljuk
Ömlik a támogatás az agráriumba: évi 160 milliárd forinttal bővülhet az ágazat jövedelme

Ömlik a támogatás az agráriumba: évi 160 milliárd forinttal bővülhet az ágazat jövedelme

Nagy érdeklődés kíséri az augusztusban kiírt agrár- és vidékfejlesztési pályázatokat – mondta a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az MBH Bank szakmai rendezvényén. Az ágazatba döntően hazai társfinanszírozással mintegy 1500 milliárdos fejlesztési forrás kerül 2027-ig, ezzel a számítások szerint évi 150-160 milliárd forint jövedelembővülés érhető el.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×