eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Így alakulhat át Budapest üzemeltetése a választás után

A Fidesz tervei szerint a következő önkormányzati ciklusban két új cég segítené és ellenőrizné a fővárosi tulajdonú vállalatok gazdálkodását - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában György István. A párt budapesti frakcióvezető-helyettese közölte: a két központ a közösségi közlekedés feladatrendszerét, valamint a közüzemi ellátást biztosító közszolgáltatókat irányítaná.

Szeretnénk a következő önkormányzati ciklusban intézményesített hátteret adni a fővárosi tulajdonú cégek irányításnak - jelentette ki a Fidesz budapesti frakcióvezető-helyettese. Ennek a rendszernek elsősorban nem is az irányítás lenne a feladata, hanem ezen vállalatok működésének állandó kontroll alatt tartása - szögezte le György István.

Hozzátette: azt is folyamatosan ellenőrizni kell majd, hogy miként halad a közgyűlés döntéseinek megvalósítása, és lényeges, hogy az erről szóló információk eljussanak a várost vezetőkhöz.

György István elmondta: a városüzemeltetés egyik fontos területe a közösségi közlekedés feladatrendszere, a másik pedig a közüzemi ellátás, valamint az egyéb működést biztosító közszolgáltatások.  Utóbbit a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. irányítása alá vonnánk, míg a közlekedést a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. felügyelné a tulajdonos részéről.

Ennek a két cégnek a feladata lenne, hogy pótolja azt a jelenleg hiányzó intézményi szintet, amely a tulajdonos markáns jelenlétét biztosítja - közölte Tarlós István helyettese.

Anyagi szempontból a Városüzemeltetési Központ felállítását tartja kisebb gondnak György István, aki szerint ehhez rendelkezésre állnak a források.

Mint mondta: ide holding-szerűen szeretnének bevonni kilenc olyan céget, amely a város száz százalékos tulajdonában van, és ezekből létrehozni egy elismert vállalat-csoportot.

A már említett erős kontroll mellett fontos, hogy az egyes cégek képesek legyenek likviditásukban, napi fizetőképességükben segíteni egymást, és ezzel akár banki hitelkonstrukciókat is kiválthassanak - fűzte hozzá György István.

Az így elérhető megtakarítás éves szinten akár öt-hét százalék is lehet, ami a kilenc cég mutatói alapján elérheti az ötmilliárd forintot - hívta fel a figyelmet a frakcióvezető-helyettes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×