eur:
388.69
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Papcsák: "Polipszerű" összefonódásokat mutat több száz tanácsadói szerződés

Az elszámoltatási kormánybiztos közlése szerint a filmekben látott érdekhálóként működő, "polipszerű" összefonódásokról ad számot az a több száz megvizsgált tanácsadói szerződés, amelyet 2002 és 2010 között közpénzzel gazdálkodó költségvetési szervek és állami cégek kötöttek magántársaságokkal. Papcsák Ferenc keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a törvénysértő ügyekben jövő héten várhatók jogi lépések.

A kormánybiztos kifejtette: a vizsgálat tárgyát 12, elsősorban tanácsadó cég szerződése képezi. Ezek az elmúlt években 636 darab szerződésen keresztül bruttó 12 milliárd forinthoz jutottak, amelyből kilencmilliárd megbízási, tanácsadási díjra ment el.

A kilencmilliárd forint közpénzből - tájékoztatása szerint - csaknem nyolcmilliárdot négy cég között osztottak el. "A cégek szerződéskötési étvágya és az állam pénzkiadási kedve a második Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején jelentősen megnőtt", hiszen a 7,8 milliárdból mintegy hatmilliárd forint - és 279 darab szerződés - erre az időszakra esik - fogalmazott Papcsák Ferenc.

A szerződések közös eleme a központilag szervezett alkalmazás, az indokolatlanul magas díjazás, a teljesítési dokumentáció részbeni vagy teljes hiánya, ugyanazon munka többszöri állami megrendelése és kifizetése, az arra hivatott állami apparátus helyett magáncégek indokolatlan igénybevétele, valamint indokolatlan továbbképzések "aranyárban", előkelő szállodában, luxustréningeken - mondta Papcsák Ferenc, aki mind a hat pont alátámasztására több szerződést is idézett példaként.

Mint kifejtette, az előző két kormányzati ciklusban költségvetési szervek és állami cégek jelentős része külsős tanácsadóként szinte kizárólag az említett magántársaságokat alkalmazta. "A kivételezett helyzetű társaságok árbevételének tetemes hányada közpénzből származott, és a nagy számú állami megrendelés gyakran megkerülhetetlen piacvezető tényezővé, szereplővé is tette őket" - vélekedett Papcsák Ferenc, aki szerint az állami szektorban gyakorlatilag "kézről kézre" adták ezt a néhány társaságot.

Papcsák Ferenc közölte: a szakemberek folyamatosan vizsgálják a szerződéseket. A törvénysértő, az állam részére gazdaságilag hátrányos ügyekben a szükséges polgári, illetve büntetőjogi lépések jövő héten történhetnek meg. A kormánybiztos a feljelentések számára egyelőre nem tudott választ adni.

Kérdésre azt mondta, ezt a rendszert nem lehetett volna úgy kitalálni, hogy nincs meg hozzá a megfelelő politikai-kormányzati felhatalmazása e társaságoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×