eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Árvizek a Mátrában - durva fotók és videó

Huszonnégy óra leforgása alatt 70 liter víz zúdult minden négyzetméterre Heves megyében, utakat öntött el a víz. A rövid idő alatt hullott sok csapadék többfelé okozott gondot az országban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csaknem az ország egész területére figyelmeztetést adott ki, mert területi átlagban 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék volt várható.

Kiadós esővel érkezett meg az a ciklon, mely péntek és szombat reggel 8 óra között a Jászságban és a Mátrában 70 mm körüli csapadékot okozott, észlelőink jelentése szerint néhol még a négyzetméterenkénti 80 litert is meghaladta a napi csapadékmennyiség - írja az Időkép.

A nagy mennyiségű csapadék több helyen árvizek kialakulását okozta. Komjáti Zoltán munkatársunk tájékoztatása szerint Heréden kezd kritikussá válni a helyzet, délelőtt Heréd és Nagykökényes között le kellett zárni az országutat.

Az Időkép fotókat is közöl a helyzetről.

A rövid idő alatt hullott sok csapadék többfelé okozott gondot az országban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csaknem az ország egész területére figyelmeztetést adott ki, mert területi átlagban 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék volt várható.

Nógrád megyében a 21-es főút több szakaszán, és több településen is vízátfolyások nehezítették a közlekedést szombaton. Az éjszakai esőzés miatt Etesen három szakaszon, és Rákóczibánya előtt is vízátfolyás alakult ki. Szuhán kőfal omlott egy patakba, Bátonyterenyén homokzsákkal védik a pincéket.

Heves megyében összesen kilenc településen öntött el pincéket, árkokat, mezőgazdasági területeket a folyamatos esőzések nyomán felgyülemlett víz. A Hatvanhoz közeli Heréden harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, illetve a tűzoltók átvágtak egy utat, hogy elvezessék a falu belterületén felgyülemlett vizet. Apc határában megduzzadt Szuha patak mezőgazdasági területeket öntött el.

A gyöngyösi tűzoltók Abasáron, Atkáron, Gyöngyösön és Gyöngyöspatán avatkoztak be. A településeken az út menti árkokból, illetve házak pincéjéből szivattyúzták a vizet. A hatvani tűzoltókat Heréd mellett Csányba és Nagykökényesre is riasztották.

Vízátfolyás miatt lezárták a Heves megyei Zagyvaszántó és Apc valamint a Heréd és Nagykökényes közötti út egy szakaszát. A 3-as számú főút Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszán, Mezőkövesd határában sem lehetett közlekedni, az autókat a régi 3-as útra terelték, amely Mezőkövesd belterületén vezet keresztül.

A Pest megyei tűzoltókhoz is az átlagosnál lényegesen több, összesen hatvan riasztás futott be az intenzív esőzés okozta károk miatt. Nagykőrösről és környékéről 25, Ceglédről 11 "vizes" riasztást kaptak, míg a többi településről elszórtan érkezett egy-egy hívás. Dunakeszin és Vecsésen egy mélyebben fekvő, vízzel elöntött vasúti aluljáróból mentették ki a bent rekedt autókat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint a folytatásban kezdetben inkább csak keleten, vasárnap a déli óráktól másutt is egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet és egyre kevesebb helyen kell esőre, záporra számítani.

A videó a Mátrában készült.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodásra készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×