INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Roham az útlevelekért, csúcsüzem az okmányirodákban

Infostart / InfoRádió
Tovább nőtt az útlevéligénylők száma a hazai okmányirodákban. Naponta már kétezer kérelmet adnak be, ez csaknem kétszer annyi, mint egy átlagos nap forgalma - mondta el az InfoRádiónak a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának főosztályvezetője. Pongrácz Tamás arról is tájékoztatott, hogy a sürgősséget már nem kell indokolni, csak kétszer annyiba kerül, mint a normál eljárás.

A három nyári hónap mindig nagy forgalmú időszak az útlevélkérelmek szempontjából, annak ellenére, hogy már az unión kívülre is több országba lehet személyi igazolvánnyal utazni - mondta el Pongrácz Tamás.

A főosztályvezető arról is tájékoztatott, hogy tavaly ugyanebben az időszakban az ideinél tíz-húszezerrel több volt az igénylő. Ezzel együtt, amíg az év első hónapjaiban egy átlagos napon ezer-ezerkétszáz útlevélkérelem érkezett, nyárra kétezerre nőtt a napi átlag.

A kérelmezők kétfajta eljárás közül választhatnak - mondta Pongrácz Tamás. Normál esetben, alapilleték befizetésével - ami öt évre 7 ezer ötszáz, tíz évre pedig 14 ezer forint - 22 napos ügyintézési határidővel kapják kézhez okmányukat a kérelmezők. Ez általában nem tart három, legfeljebb két hétig - jegyezte meg a főosztályvezető.

Akiknek sürgős az utazás, azok választhatják az öt munkanapon belüli határidőt, nyilván dupla (15 ezer, illetve 28 ezer forintos) díjért - tette hozzá.

A sürgősségi kérelem okát régebben indokolni kellet, de ez mára megváltozott - mondta el Pongrácz Tamás. Most a befizetett többletdíjjal megvásárolja a jogot a kérelmező a gyorsabb intézkedésre.

Útlevelet bármelyik okmányirodában lehet igényelni. A főosztályvezető azonban azt tanácsolja, hogy kérelmezők mérjék fel a lakhelyükhöz legközelebbi hivatal forgalmát, és ha ez túlterhelt, akkor válasszanak távolabbi irodát.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


A címlapról ajánljuk