eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tárki: Még mindig nagyon félnek a munkanélküliségtől a magyarok

Megnőtt a félelem a munkanélküliségtől a válság óta: míg a kilencvenes években csak tízből két-három foglalkoztatott félt állása elvesztésétől, az elmúlt években tízből legalább négyen tartanak ettől, bár tavaly óta kis csökkenés figyelhető meg a Tárki áprilisi kutatásának adatai alapján.

A közvélemény-kutató cég elemzésében emlékeztet arra, hogy Magyarországon a munkanélküliség és a munkanélkülivé válás a rendszerváltás óta közbeszéd tárgya.

Bár ez idő alatt európai összehasonlításban a magyarországi munkanélküliségi ráta sosem volt magas, a munka elvesztésétől mindig tartottak az emberek - írja a tanulmány.

A kilencvenes évek elejéhez-közepéhez képest 2008 végére a válság növelte a félelmet a munkanélküliségtől, és ez azóta csak kis mértékben csökkent.

Míg a kilencvenes években a foglalkoztatottak (az alkalmazottként és vállalkozóként dolgozók) negyede-harmada tartott a munkája megszűnésétől, addig 2008 és 2010 között már 42-45 százalék között mozgott az arányuk.

A foglalkoztatottak és vállalkozók között sem nemük, sem koruk, sem pedig lakóhelyük településnagysága alapján nem figyelhető meg jelentős különbség a munkanélküliségtől erősen tartók, valamint az ettől egyáltalán nem félők arányában (a foglalkoztatottak 16, illetve 11 százaléka).

Az átlagosnál nagyobb a munkanélküliségtől nagyon félők aránya a Közép-Dunántúlon (21 százalék) és az Alföldön (23 százalék) élők, illetve a legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezők (32 százalék) között.

A kutatás szerint az iskolázottság emelkedésével jelentősen nő azok aránya, akik egyáltalán nem aggódnak a munkanélküliség miatt: az egyetemet végzettek körében hatszor annyian nem tartanak ettől, mint a legfeljebb általános iskolai végzettségűek.

Fordított az arány a munkanélküliségtől nagyon félők esetében: az általános iskolát végzettek körében ötször annyian tartanak a munkájuk elvesztésétől, mint az egyetemi diplomával rendelkezők között.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×