eur:
391.24
usd:
366.37
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Óriásit buktak az MSZP nagyágyúi

Az MSZP egyetlen jelöltje sem szerzett mandátumot az első fordulóban, és sok helyen a szocialisták legnépszerűbb politikusai buktak el. Egyetlen fővárosi kerület kivételével mind az 57 nyitott kerületben a Fidesz-KDNP jelöltje vezet.

Egyetlenegy helyen, Budapest 20. számú választókerületében sikerült az élen végeznie a szocialista jelöltnek, Tóth József azonban nem érte el a mandátumszerzéshez szükséges 50 százalékos határt, a szavazatok 44,7 százalékát szerezte meg. A Fidesz-KDNP-s Spaller Endre 36,4 százalékot szerzett.

A szocialisták egyik reménysége, Szanyi Tibor a főváros XIII. kerületében, a 19. számú választókerületben maradt alul a Fidesz-KDNP-s jelölttel szemben, azonban itt sokáig kétséges volt, ki végez az élen, végül mindössze 429 szavazattal a fideszes Szalay Péter diadalmaskodott.

Veres János volt pénzügyminiszter komoly vereséget szenvedett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6. számú egyéni választókerületében, Nyírbártorban, ahol a Fidesz-KDNP jelöltje, Simon Miklós a szavazatok csaknem 60 százalékának megszerzésével jutott mandátumhoz. Veres Jánost a jobbikos jelölt is megelőzte 23 százalékkal, a Gyurcsány-kormány minisztere mindössze a szavazatok 17,7 százalékát szerezte meg.

A sokáig az MSZP miniszterelnök-jelöltségére is esélyes szegedi polgármesternek sem sikerült diadalmaskodnia Csongrád megye 3. számú választókerületében; itt a Fidesz-KDNP-s Bohács Zsolt 43,3 százalékot szerzett, míg Botka László 36,2-t. Az eredmény már csak azért is érdekes, mert Botka László korábban egy másik fideszes jelölttel szemben a jelenleginél csaknem tízezerrel több szavazattal diadalmaskodott.

Budapest 6-os számú választókerületében indult Kiss Péter korábbi kancelláriaminiszter, aki a szavazatok 30,5 százalékának megszerzésével jelentősen alul maradt a Fidesz-KDNP-s Wintermantel Zsolt mögött (44,5 százalék). A másik észak-pesti kerületben is kikapott a szocialista jelölt, Csizmár Gábor, aki 1994 óta valamennyi alkalommal magabiztos nyerte a körzetet.

Hiller István leköszönő oktatási és kulturális miniszter sem teljesített jobban, őt 18 százalékponttal, a szavazatok 48 százalékát megszerezve győzte le Földesi Gyula, a Fidesz-KDNP jelöltje.

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke szintén több mint 12 százalékkal maradt el Budapest 26. számú választókerületében az őt legyőző Fidesz-KDNP-s Kucsák Lászlótól.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3. számú egyéni választókerületében a Jobbik is megelőzte az MSZP-t. A Fidesz-KDNP-s Karakó László 41,8 százalékkal nyert Császár József a 33 százalékot szerző jobbikos jelölt előtt. Szocialista ellenfelük a volt honvédelmi miniszter volt, aki ezúttal alulmaradt a küzdelemben - Juhász Ferenc mindössze a szavazatok 18,2 százalékát szerezte meg.

Karsai József, akit az MSZP-ben szintén lehetséges egyéni nyertesként tartottak számon, mindössze a szavazatok 26,7 százalékát szerezte meg Békés megye 7 .számú választókerületében, Mezőkovácsházán a Fidesz-KDNP jelöltje, Simonka György a szavazatok csaknem 49 százalékának megszerzésével diadalmaskodott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×