eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Négypárti Országgyűlést jeleznek a közvélemény-kutatók

Az országos televíziók 19 órakor közreadták a közvélemény-kutatóknak a választás napján készített felméréseinek eredményeit, amelyet az InfoRádió foglal össze. Közben az Országos Választási Iroda (OVI) meghosszabbította a kampánycsendet.

A Nézőpont Intézetnek a választás napján országos reprezentatív mintán készült telefonos felmérése alapján várhatóan négypárti lesz a parlament. A Fidesz 54 százalékot ért el, a második helyezett az MSZP lett 20 százalékkal, a Jobbik pedig 17 százalékkal csak a harmadik. A felmérés alapján az MDF nem, az LMP azonban bejut a magyar országgyűlésbe. Így eldőlni látszik mind az MSZP-Jobbik, mind az MDF-LMP párharc. A felmérés eredményei a várható listás eredményeknek feleltethetőek meg, a parlamenti mandátummegoszlás ebből még nem vezethető le.

A Szonda Ipsos gyorsbecslése szerint a szavazatok Fidesz: 57, az MSZP 19, a Jobbik 15, az LMP 5,5, az MDF 3 százalékát érte el. Az első fordulóban a Fidesz 237 mandátumot már megszerez, az MSZP 28-at, a Jobbik 22-őt, az LMP pedig 4-et.

A Medián felmérése szerint - amely 62 százalékos részvétel mellett azt prognosztizálta az eredményeket - a Fidesz a szavazatok 55 százalékát szerzi meg. Az MSZP 19 százalékot, a Jobbik 17 százalékot, az LMP 6 százalékot ér el. Az MDF 2 százalékot szerez és nem lesz a következő Országgyűlés résztvevője - ismertették a felmérés eredményét az RTL Klub műsorában.

A Századvég Alapítvány felmérésének eredményét az MTI ismertette. Eszerint  a legtöbb képviselőt - szám szerint 260-at - a Fidesz-KDNP küldhet az Országgyűlésbe. Ezzel szűken bár, de meglesz az ellenzéki pártszövetség kétharmados többsége.

A kutatás szerint erősorrendben az MSZP-frakció lesz a második, 66 fővel.

A Jobbik 47 mandátumot tudhat magáénak. A Lehet Más a Politika (LMP), amely éppen eléri az öt százalékos parlamentbe kerülési küszöböt, 13 parlamenti széket foglalhat el.

A Századvég felmérése szerint a választók nem juttatják be az új összetételű parlamentbe az MDF-et és az SZDSZ-t, így ez a két rendszerváltó párt kiesik az Országgyűlésből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×