eur:
393.1
usd:
367.39
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Egy-másfél órával kitolódik a kampánycsend

Egy-másfél órával kitolódik a kampánycsend, addig exitpoll-eredményeket sem lehet közzétenni - jelentette be Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke az Országos Választási Központban vasárnap este negyed 8-kor kezdődött rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Szigeti Péter közölte: ez azt is jelenti, hogy jóval magasabb feldolgozottság mellett érkeznek meg az első tájékoztató adatok a szavazókörökből.

Az OVB elnöke emlékeztetett rá: néhány szavazókörben - ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat - az igazolással szavazók nagy száma miatt elhúzódik a szavazás, vagyis 19 órakor, amikor a szavazóköröket be kellett volna zárni, még várakoztak állampolgárok, akik nem tudták leadni voksukat.

Felidézte: az OVB délutáni állásfoglalása értelmében a sorban álló jogosultaknak is biztosítani kell, hogy élhessenek a szavazati jogukkal.

Ennek következményeként a kampánycsend intézménye kitolódik. Az Országos Választási Iroda nem kezdte el 19 órakor az adatok közlését, azzal meg kell várni, amíg az érintett 2-3 szavazókörben 1-1,5 óra múlva befejeződik a szavazás - mondta, hozzátéve, hogy addig exitpoll-eredményeket sem szabad közzétenni.

Közölhették volna?

Szigeti Péter az InfoRádiónak azt mondta, személyes véleménye szerint azok a médiumok, amelyek 19 óra és az általa tartott rendkívüli sajtótájékoztató között nyilvánosságra hozták a közvélemény-kutatók által mért eredményeket, nem lehet felelősségre vonni.

Az internetes portálokra feltett adatokról szólva közölte: az ott szereplő adatokat nem lehet frissíteni addig, amíg be nem jelentik hivatalosan a kampánycsend végét.

Az OVB elnöke közölte: nem lehet tudni, miért alakult ki sor azokban a választókörökben, ahová az igazolással szavazókat irányították.

Győrben is szavaznak még


Győrben sem zárt be vasárnap este hét órakor az igazolással voksolóknak kijelölt szavazókör - közölte a városi választási iroda vezetőjének jogi helyettese.

Csörgits Lajos még körülbelüli számot sem tudott mondani arról, hogy hányan várakoznak a lakóhelyüktől távol voksolóknak a Révai Miklós Gimnáziumban berendezett szavazókörben, csak annyit tudott mondani, hogy "sokan" vannak ott.

Közlése szerint az sem kizárt, hogy még háromnegyed vagy egy órán át is eltart ebben a körzetben a voksolás.

A Kisalföld című megyei napilap internetes oldala arról számolt be, hogy voltak, akik körülbelül egyórás várakozás után tudtak csak szavazni a helyiségben. Egy olvasó beszámolója alapján arról ír a portál, hogy az udvaron kellett várakozniuk, és mivel az eső szakadt, többen szavazás nélkül távoztak.

Debrecenbe ötvenen állnak sorban


Még ötvenen várakoznak Debrecen 22. egyéni szavazókörében arra, hogy leadhassák a voksukat - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen vasárnap este 8 órakor.

A szavazókörben, amelyet egy iskolaépületben alakítottak ki, a folyosón többnyire fiatalok várnak türelmesen a voksolásra. Ez az a debreceni szavazókör, ahol azok leadhatják voksaikat, akik úgynevezett átigazolással nem a lakóhelyükön szavaznak.

Szekeres Antal, a debreceni választási bizottság vezetője korábban az MTI-nek elmondta, hogy míg a szavazókörben 1100 helyi lakos jogosult voksolásra, addig náluk többen, 1200-an voksolhatnak átigazolással a helyszínen.

Feltehetően este fél 9-re fejeződhet be a voksolás a debreceni 22. szavazókörben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×