INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Bajnai: Meginogtunk, de nem buktunk el

Infostart / InfoRádió
Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a válságkezelés sikeres és eredményes volt. A kormányfő a Parlamentben tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján az elmúlt egy évet értékelte. A politikus hangsúlyozta: Magyarország a válságot megérezte, de az nem terítette le.

Bajnai Gordon kormányfő évértékelőjében azt mondta: Magyarország a válság legnehezebb szakaszán túljutott, de a krízis még nem ért véget. Az elmúlt egy év válságkezelését ugyanakkor sikeresnek és eredményesnek tartja. Hangsúlyozta, hogy ezen intézkedések szolgálták azt, hogy az ország elkerülje a szakadékba zuhanást.

"A kormány nem politikai ambíciók miatt vállalta a munkát. A pártpolitikai érdekek fölé helyezkedés luxusa ritkán adatik meg egy ország vezetésében, de ebben a kivételes helyzetben, illetve a válság fenyegető kényszere miatt, valamint a támogató parlamenti többség bölcs belátása miatt volt lehetőség nagyobbat lépni. Magyarország a válságot megérezte, de az nem terítette le, meginogtunk, de nem buktunk el, megszűnt számtalan munkahely, de számosat megőriztünk; az ország a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió mentőövét kérte, de kiúsztunk a partra a magunk erejéből. Most pedig az ország felfelé kapaszkodik a válságból kivezető ösvényen a tartós gyarapodás felé" - fogalmazott.

Bajnai Gordon elismerően szólt a pénzügyi rendszer stabilizálását szolgáló intézkedésekről, így például az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal történt megállapodásról, a banki kódex elfogadásáról. Beszélt a munkahelyek megőrzését célzó támogatásokról, a kis és közepes vállalkozások megsegítéséről, a bürokrácia csökkentéséről, a munkahelyteremtő beruházások elindításáról és a krízisalap létrehozásáról.

Mint fogalmazott: a válságkezelés a hétköznapokban legközvetlenebbül érezhető eredménye a forint stabilizálódása volt. A miniszterelnök szerint a kormánynak az volt a legnehezebb, hogy megbirkózzon a korrupciós eseménysorozattal.

A kormányfő az eredmények között említette, hogy Magyarország két év alatt a 17. helyről az 5. helyre került a legkisebb költségvetési hiánnyal bíró uniós tagországok rangsorában, és mint fogalmazott: az elmúlt 20 év alatt az idén először nem száll el a költségvetési hiány, a kiadások szintje a GDP arányában jövőre elérheti Csehországét és Lengyelországét. Megismételte: hogy Magyarországra visszatért a nemzetközi bizalom.

Bajnai Gordon végül az elmúlt év két tanulságáról beszélt. "Az egyik tanulság az, hogy sosem szabad tovább nyújtózkodnunk, mint ameddig a takarónk ér, a másik pedig, hogy ki mint vet, úgy arat" - jelentette ki.

A miniszterelnök azt mondta: az okosabb, ezért szerencsésebb nemzetek általában tanulni szoktak a válságokból, a kevésbé okos és ezért hosszú távon is balszerencsés nemzetek inkább igyekeznek mindig gyorsan elfelejteni, mint egy kellemetlenséget.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk