eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Bajnai: Meginogtunk, de nem buktunk el

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a válságkezelés sikeres és eredményes volt. A kormányfő a Parlamentben tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján az elmúlt egy évet értékelte. A politikus hangsúlyozta: Magyarország a válságot megérezte, de az nem terítette le.

Bajnai Gordon kormányfő évértékelőjében azt mondta: Magyarország a válság legnehezebb szakaszán túljutott, de a krízis még nem ért véget. Az elmúlt egy év válságkezelését ugyanakkor sikeresnek és eredményesnek tartja. Hangsúlyozta, hogy ezen intézkedések szolgálták azt, hogy az ország elkerülje a szakadékba zuhanást.

"A kormány nem politikai ambíciók miatt vállalta a munkát. A pártpolitikai érdekek fölé helyezkedés luxusa ritkán adatik meg egy ország vezetésében, de ebben a kivételes helyzetben, illetve a válság fenyegető kényszere miatt, valamint a támogató parlamenti többség bölcs belátása miatt volt lehetőség nagyobbat lépni. Magyarország a válságot megérezte, de az nem terítette le, meginogtunk, de nem buktunk el, megszűnt számtalan munkahely, de számosat megőriztünk; az ország a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió mentőövét kérte, de kiúsztunk a partra a magunk erejéből. Most pedig az ország felfelé kapaszkodik a válságból kivezető ösvényen a tartós gyarapodás felé" - fogalmazott.

Bajnai Gordon elismerően szólt a pénzügyi rendszer stabilizálását szolgáló intézkedésekről, így például az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal történt megállapodásról, a banki kódex elfogadásáról. Beszélt a munkahelyek megőrzését célzó támogatásokról, a kis és közepes vállalkozások megsegítéséről, a bürokrácia csökkentéséről, a munkahelyteremtő beruházások elindításáról és a krízisalap létrehozásáról.

Mint fogalmazott: a válságkezelés a hétköznapokban legközvetlenebbül érezhető eredménye a forint stabilizálódása volt. A miniszterelnök szerint a kormánynak az volt a legnehezebb, hogy megbirkózzon a korrupciós eseménysorozattal.

A kormányfő az eredmények között említette, hogy Magyarország két év alatt a 17. helyről az 5. helyre került a legkisebb költségvetési hiánnyal bíró uniós tagországok rangsorában, és mint fogalmazott: az elmúlt 20 év alatt az idén először nem száll el a költségvetési hiány, a kiadások szintje a GDP arányában jövőre elérheti Csehországét és Lengyelországét. Megismételte: hogy Magyarországra visszatért a nemzetközi bizalom.

Bajnai Gordon végül az elmúlt év két tanulságáról beszélt. "Az egyik tanulság az, hogy sosem szabad tovább nyújtózkodnunk, mint ameddig a takarónk ér, a másik pedig, hogy ki mint vet, úgy arat" - jelentette ki.

A miniszterelnök azt mondta: az okosabb, ezért szerencsésebb nemzetek általában tanulni szoktak a válságokból, a kevésbé okos és ezért hosszú távon is balszerencsés nemzetek inkább igyekeznek mindig gyorsan elfelejteni, mint egy kellemetlenséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×