eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kétszáz fővel emeli Magyarország az afganisztáni kontingensét - a nap hírei

200 fővel növeli jövőre afganisztáni kontingensének létszámát Magyarország. Tíz lebeszélhető perccel kompenzálja előfizetőit a hívásindítási problémák miatt a Magyar Telekom. Elhunyt Vjacseszlav Tyihonov orosz színész, A tavasz 17 pillanata című tévéfilmsorozat Stirlitz kapitánya.

Magyarország csatlakozik az Egyesült Államok új afganisztáni csapaterősítési stratégiájához, és 200 fővel, vagyis 60 százalékkal növeli katonai kontingensének létszámát az ázsiai országban. Ezt a Washingtonban tárgyaló magyar miniszterelnök jelentette be, miután az amerikai alelnökkel tárgyalt. Bajnai Gordon azt mondta: jövőre több lépcsőben növelik a létszámot; a katonák főként logisztikai, kiképzési feladatokban vesznek majd részt. Azt is hangsúlyozta: a kormány a héten már egyeztetést kezdeményezett az ügyben a parlamenti pártokkal. Joe Biden alelnök bátor döntésnek nevezte a csapaterősítéshez való magyar hozzájárulást. Előzőleg Tömböl László vezérkari főnök arról beszélt: az esetleges afganisztáni csapaterősítésről várhatóan csak a jövő héten dönt Magyarország.

Az ország négy városában szombaton is nyitva lesznek az oltópontok - közölte az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc elmondta: Székesfehérváron, Veszprémben, Tatabányán és Budapesten reggel 8 és este 8 óra között lehet felkeresni az ÁNTSZ kirendeltségeket az új influenzavírus elleni oltásért. A tiszti főorvos szólt arról is, hogy adataik szerint eddig 19 ember halálát okozta a H1N1-es vírus szövődménye és két magzatot nem tudtak megmenteni. Székely Tamás egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy egy hét alatt csaknem 50 ezren kaptak védőoltást a H1N1 vírus ellen az ország 200 oltópontján.

A Financial Times című brit napilap szerint a Bajnai-kormány sokat tett azért, hogy visszaállítsa Magyarország pénzügyi szavahihetőségét. Az újság szakértői ugyanakkor úgy vélik: a következő kormányra vár az a feladat, hogy újra megteremtse Magyarországról a közép- és kelet-európai térség vezető szereplőjének képét. A Financial Times kétoldalas mellékletet készített Magyarországról. Az újság beszámolt arról is, hogy a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz nyeri a jövő tavaszi választást.

Gyors, ütőképes kormányalakítással számol a Fidesz elnöke. Orbán Viktor szerint a jövő tavaszi átadás-átvételnek két ütemben kell lezajlania. A volt miniszterelnök azután beszélt erről, hogy a jövő évi költségvetést bíráló közgazdászokkal egyeztetett. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: a folyó ügyeket azonnal átveszik, a régi, kétes ügyeket azonban előbb ki kell vizsgálni.

Szili Katalin saját kérésére nem lesz rajta az MSZP országos listáján. A szocialista párt elnöksége több mint 10 órás egyeztetés után állította össze a névsort, amelyet a párt választmánya szombaton, a kongresszus egy hét múlva vitat meg. A távirati iroda úgy tudja, hogy a volt házelnök azért utasította vissza a lehetőséget, mert szerinte az országos lista nem tükrözi a párt megújulását, és ezért maga helyett fiatalabb politikusokat javasolt.

Tíz, hálózaton belül lebeszélhető perccel kompenzálja előfizetőit a Magyar Telekom a mobilhálózatban péntek napközben tapasztalt hívásindítási probléma miatt. A T-Mobile közleménye szerint korábban az ügyfelek jelentős részének hálózaton belüli hívásai sikertelenek voltak, az előfizetők azt tapasztalták, hogy a hívott fél nem elérhető. Tájékoztatásuk szerint a zavart egy csütörtök éjszakai, előre tervezett munka során keletkezett váratlan szoftverprobléma okozta. Ennek észlelése után még aznap éjjel megkezdődött a hibaelhárítás, majd a szolgáltatás fokozatosan állt helyre.

Átadták az Év Vállalkozója Díjakat Budapesten. Kiemelkedő tevékenységének elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Lőrincze Péter, a TriGranit Fejlesztési Zrt. alelnöke vehette át. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést Varga István Attila, a Varga-Márfy Kft. ügyvezetője, Versegi János, a Ver-Bau Kft. tulajdonos-ügyvezetője, valamint Villás Károly, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének közgazdasági igazgatója kapta. Az elismeréseket Varga István, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, valamint Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke adta át.

Kötelezettségszegés miatt 30 millió forintra bírságolta az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t a Magyar Energia Hivatal. A szervezet honlapján megjelent közleményben azzal indokolták a döntést, hogy az EMFESZ többszöri felszólításra sem mutatta be, milyen forrásokból biztosítja a lakossági fogyasztók ellátását. Góczi István, az EMFESZ vezérigazgatója azt mondta: nem fellebbeznek a határozat ellen, befizetik a kirótt bírságot, és az előírt határidőn belül pótolják mulasztásukat.

Visszahív 500 ezer Fiat Punto típusú gépkocsit a gyártó a kormányoszlop esetleges meghibásodása miatt. A vizsgálatok szerint a probléma a gépkocsi irányíthatatlanná válását is eredményezheti. A Fiat a 2008-ban és 2009-ben gyártott Grande Punto és Grande Punto Abarth modelleket hívja vissza ellenőrzésre.

81 éves korában elhunyt Vjacseszlav Tyihonov orosz színész, A tavasz 17 pillanata című klasszikus tévéfilmsorozat Stirlitz kapitánya. Az Oroszországban rendkívül népszerű színészt egy moszkvai kórházban érte a halál, ahova korábban szívinfarktus miatt vitték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×