eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Az oktatási tárca hátráltatja az ELTE kollégiumának felújítását

Az ELTE saját erőből finanszírozná Budaörsi úti, jelenleg szinte használhatatlan kollégiumának felújítását - mondta az InfoRádiónak az egyetem Gazdasági Tanácsának elnöke. Klinghammer István hozzátette, megvan a pénz, megszervezték a felújítás hátterét, de nem írhatják ki a közbeszerzési pályázatot, mivel az oktatási tárca még nem adott erre engedélyt.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem úgy döntött, hogy saját pénzből újítja fel egyik legrosszabb állapotban lévő kollégiumát. A Budaörsi úti Kőrösi Csoma Sándor Kollégium rekonstrukciója összesen 1,2 milliárd forintba kerülne.

A pénz megvan, már csak az oktatási minisztérium engedélyére várunk - mondta az InfoRádiónak az ELTE Gazdasági Tanácsának elnöke, aki hozzátette: minden készen áll, akár holnap kiírhatnák a közbeszerzés eljárást, de a minisztériumi hozzájárulás nélkül ez egyelőre lehetetlen.

Klinghammer István elmondta: mivel állami egyetemről van szó, a közbeszerzési pályázathoz feltétlenül kell a minisztérium engedélye, amelyet levélben kért az ELTE. Az intézmény május 18. óta várja a tárca válaszát.

A tervek szerint a több mint hatszáz férőhelyes kollégiumot a munkálatok idejére, egy évre bezárják. A felújításhoz szükséges pénz már rendelkezésre áll, ugyanis az Ajtósi Dürer sori ingatlan eladásából 5 milliárd forint folyt be.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Beruházási Főosztályának helyettes vezetője úgy reagált az InfoRádióban, hogy már válaszoltak az ELTE levelére: arra kérték az intézmény vezetőit, mutassák be a rekonstrukcióhoz szükséges pénz felhasználásának háttérgaranciáit - erre pedig még nem került sor.

Somogyi Botond hozzátette: igaz, hogy az ELTE az ingatlaneladásból befolyó pénzből szeretné finanszírozni a kollégium felújítását, de ennek az összegnek a felhasználásáról az egyetem és a minisztérium között már régóta vita van.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×