eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szlovák szélsőséges nacionalisták idegenellenes plakátjai Érsekújváron

Két szlovák szélsőséges nacionalista mozgalom - az Autonóm Nacionalisták és a Szlovák Megújhodási Mozgalom - idegenellenes plakátjai jelentek meg Érsekújvár központjában - írta szombaton az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Az Autonóm Nacionalisták és a Szlovák Megújhodási plakátjai, amelyek egyben a szélsőségesek honlapjait is népszerűsítik, az Érsekújvár központjában lévő sétányon és az egyik bevásárlóközpont környékén tűntek fel. "Tisztítsd meg a szülőföldedet - harcolj a globalizáció ellen!" - olvasható az Autonóm Nacionalisták falragaszán.

"Már több mint 1500 éve itt vagyunk" - ez áll a Szvatopluk uralkodót ábrázoló másik plakáton, amely a Szlovák Megújhodási Mozgalom honlapjára hívja fel a figyelmet.

Érsekújváron aktív helyi szervezete van a mozgalomnak. Tagjai néhány évvel ezelőtt írásban, majd személyesen fordultak az önkormányzati képviselőkhöz, hogy a cseh légiósoknak (az első világháborúban Csehszlovákiáért harcoló önkénteseknek) állítsanak ismét szobrot a városban, olyat, amilyen a két világháború között a sportcsarnok előtti teret díszítette. A plakátokat valószínűleg csütörtökön délután ragasztották ki ismeretlenek.

A városi rendőrség munkatársától a lap megtudta, hogy egy kamerájuk van a sétányon, néhány méterre azoktól az oszlopoktól, amelyeken a falragaszok láthatók. A szomszédos épület és a magas fák miatt azonban éppen ezek az oszlopok nem láthatók.

Major Róbert városi rendőrparancsnok elmondta: nemrég nyílt napot tartottak a rendőrségen, minden ifjú látogató betekintést nyerhetett a térfigyelő kamerákat vezérlők munkájába is. "Nem kizárt tehát az sem, hogy a sétányon garázdálkodók pontosan tudhatták, a korzó mely területeit nem látja a kamera. Nyugodtan megfigyelhették ezt a tettesek nálunk egy nyílt nap alkalmával" - véli Major.

Jarmila Krochtová, a városi rendőrség drogmegelőzéssel foglalkozó aktivistája elmondta: nacionalista nézetek propagálása miatt feljelentést tesznek a rendőrségen ismeretlen tettes ellen.

Az Autonóm Nacionalisták neonáci eszméket terjesztenek, nem áll tőlük távol a romaellenesség. A Szlovák Megújhodási Mozgalom honlapján rendszeresen lehet olvasni arról, hogy a déli régió melyik településen emlékeztek meg a szlovák fiatalok az egykori magyarellenes megmozdulásokról - írta az Új Szó.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×