eur:
388.43
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Néhány nap is elég egy offshore cég megalapításához - lapszemle

Offshore társaságot még ma is könnyű alapítani, az erre szakosodott tanácsadók akár tíz nap alatt összehoznak egy új vállalkozást - írja a Népszabadság.

Ennek ellenére mára csökkent a kereslet az adóoptimalizálási céllal alapított cégek iránt, s ha változnak a szabályok, egy részük biztosan el is tűnik majd. A lap tanácsadókra hivatkozva megjegyzi: Ciprust ma már nehezen lehetne offshore-paradicsomként aposztrofálni. Tipikusan adóelkerülésre létrehozott vállalkozásokat 2002. december végéig lehetett alapítani, addig ugyanis a helyben működő vállalkozások társasági adójának mindössze a tizedét fizették a külföldön tevékenykedő cégek. Ma ez a kötelezettség egységesen 10 százalék.

Gyakorlatilag fizetésképtelenné vált a Hiller István vezette oktatási tárca a minisztérium büdzséjét érintő sorozatos zárolások miatt - írja a Magyar Nemzet. A kormány eddig összesen 11,9 milliárd forint visszatartását írta elő a minisztériumnak. A lap szerint a helyzet addig romlott, hogy már a hallgatók után járó képzési normatívát sem tudják kifizetni, és a szerződésekben rögzített támogatási összegnek csupán a 85 százalékára vállalnak fizetési garanciát. A Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint több intézmény csak létszámleépítéssel képes biztosítani a fennmaradását, és hamarosan csökkenni fog az felsőoktatási intézmények száma is.

Az Index.hu arról ír, hogy az új előrejelzések szerint az átlagostól valamivel elmaradó naptevékenységi maximum várható. Az internetes portál szerint ettől függetlenül érdemes készülni a jelenségre, mert az komoly károkat is okozhat. Az alacsony naptevékenység idején például a Föld légköre lehűl és összehúzódik, a nyugodtabb napszél pedig kevesebb mágneses vihart okoz a bolygó pólusainál.

A Világgazdaságban arról lehet olvasni, hogy példátlanul éles vitákat hozhat a 2013-2019 közötti európai uniós agrártámogatások nagyságának és elosztásának meghatározása. A soros elnöki tisztet júliustól átvevő Svédország a közvetlen kifizetések drasztikus csökkentését javasolta. Magyarország szerint azonban szó sem lehet a közvetlen kifizetések lenullázásáról. Hazánk elfogadhatónak tartaná viszont, ha a mezőgazdasági dotációk célzottabbá válnának.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a könyvszakma szerint még nem tudható, milyen hatással lesz a válság a könyvvásárlásra. A kiadók mindenesetre a kivárást választották, már ami az árakat illeti. A könyvkiadók ugyanis nem mertek árat emelni az idei könyvhétre, sőt a megjelenő művek átlagára száz forinttal kevesebb, mint tavaly. A lap megjegyzi: a világ túloldalán másfajta riválissal kell mindinkább megküzdenie a nyomtatott könyvnek: az amerikai könyvszakma nagy találkozója, a BookExpo idén főleg az elektronikusan letölthető könyvek térhódításáról szólt.

A májusi forint erősödést követően a Portfolio.hu által megkérdezett profi befektetők közül hajszálnyival többen vannak, akik a következő hónapok tekintetében a gyengülésnek adnak nagyobb esélyt. A kockázatvállalási kedv megtorpanása egyértelműen kedvezőtlenül hatna a magyar befektetési eszközök piacán, így talán ezen várakozásoknak is szerepük van abban, hogy több alapkezelő is mérsékelte a hazai állampapír-piaci hozamcsökkenésre vonatkozó várakozását.

A pénzcentrum.hu-n arról olvashatnak, hogy az adótörvények értelmében amennyiben az adózó elektronikus formában maga készíti el szja-bevallását, akkor a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül legkésőbb vissza kell kapnia a pénzét. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a visszautalásoknak csak egy része érkezik meg határidőre, többen kénytelenek hosszú heteket-hónapokat várakozni. Szikora János APEH elnök az új bevallást feldolgozó rendszer bevezetésével indokolta a késéseket.

Persze nem csak az adóhatóság lehet hibás a késedelmekben, követhetünk el mi magunk is hibát. Érdemes tehát a postaládát is lesni, hiszen ha az adóhatóság számítási hibát vagy más hasonló elírást talál, azt kijavítja, amennyiben pedig az a magánszemély adófizetési kötelezettségét vagy az adóvisszatérítés összegét érinti, az adózót a kijavítástól számított 30 napon belül értesíti.Ha az adózó az adóhatóság javításával nem ért egyet, az értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül egyeztetés végett az adóhatósághoz fordulhat. A pénzcentrum.hu felteszi a kérdést: vajon nem azért késlekedik-e az APEH az adóvisszatérítések megfizetésével, mert a válságnak köszönhetően szinte teljesen kiürült az államkassza.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×