eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem döntött a kormány a rezidensek röghöz kötéséről

Nem döntött szerdán a kormány a nagy ellenállást kiváltó rezidensképzést átalakító rendeletről. Többen úgy vélik, a rezidenseket 9 évre egyetlen kórházhoz kötő tervezet azt eredményezné, hogy a végzett orvosok 70 százaléka külföldön vállalna munkát.

Tárgyalt a rezidensképzést szabályozó rendelet-tervezetről a kormány a szerdai ülésen, ám maradtak még nyitott kérdések, így döntés nem született - mondta az InfoRádiónak Budai Bernadett kormányszóvivő.

A vita még kedden robbant ki, amikor Kupper András, a Fidesz országgyűlési képviselője arra kérte a kormányt: ne fogadja el a végzős orvostanhallgatókat 9 évre röghöz kötő rendeletet, mert ezzel külföldre űzi a rezidenseket.

Az ellenzéki képviselő szavait a Magyar Rezidens Szövetség elnöke egy felméréssel támasztotta alá. Papp Magor beszámolt arról, hogy a megkérdezett végzősök 70 százaléka elhagyná az országot, amennyiben a rendelet életbe lépne, néhányan pedig a szakmát is elhagynák.

Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke kedden úgy nyilatkozott: a rezidensrendszer átalakítására azért van szükség, mert eddig csak az egyetemek számára biztosította a jelöltek foglalkoztatását; és mert ezzel a hiányszakmák és hiányterületek felé lehet terelni a szakorvosjelölteket.

Székely Tamás egészségügyi miniszter nem szólalt meg a kérdésben sem kedden, sem szerdán.

Abban egyetértenek a rendeletet ellenzők, hogy a magyarországi orvoshiányt úgy lehet kezelni, ha ismét vonzóvá válik a vidéki kórházakban történő munkavállalás. Ehhez a Szegedi Egyetem Orvostudományi Kar dékánja szerint az kell, hogy szabályozzák az ügyeleti rendszert és növeljék a kórházakban dolgozó orvosok bérét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×