eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ágh Attila: Két győztese lehet a választásnak

Az európai parlamenti választáson induló pártok közül csak a Fidesz és a Jobbik tett le általános belpolitikai programot az asztalra - mondta az InfoRádiónak Ágh Attila politológus. Az elemző úgy látja, hogy a csak az elkötelezett baloldaliakra koncentráló MSZP most ugyanazt a hibát követi el, mint az öt évvel ezelőtti EP-kampányban, a Fidesz viszont a szocialisták szavazóit is igyekszik megnyerni magának. A Jobbikot előnyös helyzetbe hozó, közben pedig magát is szélsőséges pártnak beállító SZDSZ kampányát kétségbeesettnek tartja Ágh Attila.

A győztes várhatóan túlértékeli, a vesztes pedig bagatellizálja majd az európai parlamenti választás eredményét - véli Ágh Attila politikai elemző, aki szerint két párt tekintheti magát győztesnek. A Fidesz, amely a mandátumok többségére számít - Ágh Attila szerint éppen a pozitív előrejelzések miatt maradhat el az elsöprő győzelem, hiszen a szavazók motiválatlanná válnak -, valamint a Jobbik, aki jelentős eredményként értékeli majd, ha mandátumot szerez.

Az elemző szerint nem magyar sajátosság, hogy a kampány a belpolitikai kérdésekről szól. Magyarországon és más új uniós tagállamban pont erre számítottak az elemzők, Nyugat-Európában azonban a gazdasági világválság váltotta ki, hogy a politikusok saját országuk problémáiról beszéltek. Az embereket jobban érdekli a munkanélküliség az Európai Uniónál - mutatott rá Ágh Attila.

Valódi európai uniós programot mindössze két párt tett le az asztalra: a Fidesz és a Jobbik. A többi politikai erő is készített rövid összefoglalót, az SZDSZ-é azonban mindössze négy oldalas, de más szervezeteké sem sokkal hosszabb - hangsúlyozta az elemző.

Elmondta azt is: az MSZP egy olyan kampánystratégiát választott, amely már öt évvel ezelőtt sem vált be a pártnak. Szűkebb szavazóbázisára koncentrál, őket próbája mozgósítani, pedig öt éve sem tudták megértetni támogatóikkal, milyen nagy tétje van az EP-választás eredményének. Pedig akkor komoly belpolitikai változások indultak el a választás után, a párt lecserélte miniszterelnökét és pártelnökét is.

A Fidesz ezzel szemben megpróbálta az MSZP táborát is megszólítani, és írt egy több száz oldalas programot.

Ágh Attila szerint az SZDSZ rosszul tette, hogy nekiment a Jobbiknak, és azt is, hogy mindössze egy négyoldalas programmal és nagyon leszűkített kampányszlogenekkel állt elő, amellyel nem is megszólítani, inkább megijeszteni próbálta saját támogatóit. A szabad demokraták ezzel azt érték el, hogy a Jobbik ellenpólusaként saját magukat hozták egy szélsőséges párt szerepébe, és reflektorfénybe állították a Jobbikot, ezzel segítséget nyújtottak ellenfelüknek. Kampányukkal Ágh Attila szerint a kívánt hatás ellenkezőjét érték el.

A Lehet Más a Politikától nem sokat vár az elemző, céljuk mindössze az volt, hogy megmutassák magukat, és hosszú távra szerezzenek ismertséget, az MDF azonban szerinte meglepetést okozhat. Úgy látja: a politikusokon kívül nem sokan érzékelték a párt belső vitáit, az embereknek mindössze az egyre sokasodó Bokros-plakátok szúrnak szemet, amely felkeltheti az érdeklődésüket, és beszavazhatják a pártot az Európai Parlamentbe.

Ágh Attila úgy véli: a Fidesz 14, az MSZP 7 mandátumot szerezhet, a Jobbik 1-et kap majd, de az sem kizárt, hogy az MDF is elcsíp egy mandátumot a Fidesztől.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×