eur:
385.47
usd:
355.05
bux:
67851.87
2024. május 21. kedd Konstantin

LIGA-sztrájk - MÁV: a vonatok 90 százaléka közlekedik

Pénteken nulla óra és reggel 6 óra között közlekedő vonatok csaknem 70 százaléka elindult, és ez a helyzet a reggeli műszakváltás után tovább javult - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága. Gaskó István, a sztrájkot szervező LIGA szakszervezetek, valamint a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke ugyanakkor az InfoRádióban úgy nyilatkozott: országszerte kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés.

A MÁV Zrt. legfrissebb összesítése szerint pénteken 0 óra és 6 óra között a tervezett 469 vonatból 326 közlekedett, 82 teljesen kimaradt, 61 pedig részlegesen járt.

A reggeli műszakváltás után a helyzet tovább javult, a 8 órai adatok szerint a közlekedő vonatok aránya megközelítheti a 90 százalékot, mivel a sztrájkba lépő munkavállalók száma folyamatosan csökken.

A vasúttársaság adatai szerint pénteken nulla óra és reggel 6 óra között a MÁV-START Zrt. szolgálatba vezényelt munkavállalóinak 16 százaléka nem vette fel a munkát, 8 órára pedig a sztrájkolók aránya 10 százalékra csökkent.

A forgalmi területen dolgozók körében a sztrájkolók létszáma minimálisra csökkent.

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a nemzetközi járatok közlekedése változó a sztrájk idején. Ausztria felől nem érkeznek nemzetközi vonatok, egyes viszonylatokban vonatpótló buszok közlekednek. A Moszkvából érkező Tisza expressz, illetve az Olaszországból közlekedő velencei járat Budapest elővárosi állomásáig beérkezik.

A MÁV arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek ellenére az utasok továbbra is késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre számíthatnak, hiszen akár egy sztrájkoló munkavállaló is képes feltartani egy vonatot egy-egy állomáson.

Gaskó értékel

Gaskó István, a sztrájkot szervező LIGA szakszervezetek, valamint a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke ugyanakkor az InfoRádióban úgy nyilatkozott: országszerte kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés.

Azt mondta: a munkabeszüntetés támogatottsága a 2007 decemberinek felel meg.

A LIGA éjféltől 18 óráig hirdetett tiltakozó akciót a kormány megszorító intézkedései miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×