eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Nem akarják, mégis csökkenhet a gáz ára

A Népszabadság több forrásból származó információi szerint a hazai energiapiaci szereplők nem tartják indokoltnak, hogy a július óta tartó nemzetközi olajárzuhanás ellenére áprilistól csökkenjenek a hazai gázárak. Ennek ellenére a kormány akár mérsékelheti is az energiahordozó árát.

A lap értesülése szerint az importár áprilistól szinte zuhanásnak indul: a mostani, ezer köbméterenként 475 dolláros ár 365-re esik, júliustól pedig 260 dollár közelébe. Ez már kisebb szám, mint a 2007-es olajár-mélypontból akkor levezetett 270 dolláros érték.

Százmilliókkal is többet fizethetnek új székházuk bérleti díjáért az ok az állami vállalatok, amelyek euróban kötötték meg a szerződéseket - írja a Magyar Nemzet. A Magyar Posta elvileg a jelenlegi forint-euró árfolyammal számolva havonta húszmillió, éves szinten 240 millió, a tízéves szerződés végéig pedig akár kétmilliárd forinttal fizethet többet ahhoz képest, mint amire 2007-ben számítani lehetett. A kórházvezetők is aggódnak a forint gyengülése miatt, mert számos külföldről beszerzett orvosi anyag és műszer drágulhat. Már több beszállító jelezte, hogy ha a szerződésük lejár, a jelenlegi áron nem tudnak tovább szállítani. Az áremelkedésből adódó többletterhet az egészségbiztosító nem finanszírozza.

Az Index azt írja: a vártnál nehezebben halad a Malév-tulajdonos AirBridge Zrt. tulajdonosi szerkezetének megváltoztatása. Az AB-nek a mai napig Abramovicsék a kisebbségi tulajdonosai, az orosz állami bank, a VEB csak akkor száll be, ha irányítást tud szerezni a cégben vagy ha a magyarok is adnak pénzt a működtetésre. Utóbbira nincs esély, előbbihez strómanokat kell találni, különben a súlyos pénzhiánnyal küszködő légitársaság napjai meg vannak számlálva.

Bár a határidő rég lejárt, a bankok saját érdekükben sem büntetik a számla zárolásával azokat a cégeket, amelyek nem tettek tényleges tulajdonosi nyilatkozatot - írja a Napi Gazdaság. Az a bank ugyanakkor, amelyik először akar megfelelni a törvénynek, versenyhátrányba kerül, mivel ügyfelei aligha fogják jó néven venni, hogy nem tudnak tranzakciót indítani. A hitelintézetek így új határidőt és az eddigieknél komolyabb információs kampányt látnának szívesen.

A Világgazdaság szerint legalább 10 százalékkal zsugorodott tavaly a háztartási gépek piaca, értékben mintegy 16 százalékos a csökkenés. Főként a hűtőgépekből fogyott a szokottnál jóval kevesebb - derül ki az Európai Fehérárugyártók Szövetsége Magyarországi Egyesülésének mutatóiból. A gyártók az idén sem számítanak kedvező fordulatra, további 8 százalékot csökkenhet a piac. A forintgyengülés pedig minden korábbinál nagyobb áremelkedést generálhat, az év végéig akár 20 százalékkal is drágulhatnak a háztartási gépek.

A Pénzcentrum azt írja: bár számos országban több sör fogyott tavaly, mint 2007-ben, a durvuló világválság hatásai alól ez a piac sem vonhatja ki magát. Az AC Nielsen Piackutató tavaly decemberi adatai szerint összességében 3,6 százalékos csökkenés tapasztalható a hazai sörpiacon. Erre a portál által megkérdezett gyártók a fogyasztók lojalitásának erősítésével, márkáik reklámtámogatásával és a partnerekkel kialakított közvetlen kapcsolat erősítésével igyekeznek reagálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×