eur:
389.64
usd:
364.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Válságkezelő központot hoz létre Gyurcsány - a nap hírei

Január 29-re rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a kormány. Óvatosságra intette a gazdálkodás területén az önkormányzatokat a minisztérium államtitkára. Kopits Györgyöt jelöli a Költségvetési Tanács elnökének a köztársasági elnök. A nap legfontosabb hírei január 15-én.

Január 29-re rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a kormány. A távirati iroda úgy tudja: az ülésen a tervek szerint a gazdasági helyzettel összefüggő intézkedésekről tárgyalnak. A kormányon belül a miniszterelnök vezetésével válságkezelő központ jön létre. Gyurcsány Ferenc kormányfő a TV2-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a legtöbben az áfa-emelésében látják a tervekhez képest meglévő 200-250 milliárd forintos költségvetési hiány megoldását.

Korábban pótköltségvetés elfogadását javasolta a Fidesz, miután megítélése szerint már két hét után látható, hogy összeomlott az idei büdzsé. Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője megismételte: a jelenlegi helyzetben adó-, járulék-, valamint kamatcsökkentésre van szüksége a magyar gazdaságnak. Közben Kóka János, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője az InfoRádióban azt mondta: új költségvetést kellene elfogadni és meg kell tenni a halogatott reformlépéseket is.

Óvatosságra intette a gazdálkodás területén az önkormányzatokat a minisztérium államtitkára. Jauernik István Egerben hangsúlyozta: a központi költségvetésben előirányzott csökkenő GDP miatt várhatóan kevesebb lesz az iparűzési adóból befolyó pénz, és számolni kell a gazdasági helyzet miatt egyéb bevételkiesésekkel is. Az államtitkár tájékoztatása szerint eddig mintegy 200 település eladósodottsága érte el a kritikus szintet.

Kopits Györgyöt jelöli a Költségvetési Tanács elnökének Sólyom László köztársasági elnök. Simor András jegybankelnök Oblath Gábort, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke pedig Török Ádámot jelölte a testület tagjának.

A költségvetési tervezést ellenőrző, háromtagú Költségvetési Tanácsot a takarékos állami gazdálkodásról szóló, novemberben elfogadott törvény alapján hozzák létre. A testület tagjait a köztársasági elnök, az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank elnöke jelöli, és az Országgyűlés választja meg kilencéves időtartamra.

Kétszázötven dolgozót bocsát el február közepétől hatvani gyárából a Bosch - jelentette be a Robert Bosch Kft. kommunikációs munkatársa. Kukaj Zsuzsanna elmondta: az autóipari termékeket gyártó üzemnél a megrendelések folyamatos csökkenése miatt van szükség létszámleépítésre. A hatvani gyár a Bosch legnagyobb magyarországi üzeme.Ötpárti egyeztetést kezdeményez az európai parlamenti kampány költségeinek csökkentéséről a Fidesz. Nyitrai Zsolt, a párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy még ebben a hónapban megtartják a találkozót, és ha létrejön egy megállapodás, akkor az az első lépés lehet az országgyűlési, a helyhatósági, valamint a népszavazási kampány költségeinek maximálására.

Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója szerdán azt mondta: a Fidesz javaslata értelmében a pártok lemondanának a hirdetésekről a kereskedelmi médiában, vállalnák, hogy nem lépik túl az általuk meghatározott maximális költségvetést, a kiadásokat pedig egy átlátható, úgynevezett kampányszámlán vezetik. Az MSZP szerint a problémát a pártok és a kampányok finanszírozását átláthatóvá tevő törvény februári elfogadása oldaná meg. Az SZDSZ szintén úgy véli, hogy alkalmi megoldások helyett a párt- és kampányfinanszírozás végleges rendezésére lenne szükség. Az MDF azt javasolta, hogy minden pártnak ismertetnie kelljen a kampányban elhangzott ígéretei költségvetési vonzatát.

Semmilyen mértékben nem kell korlátozni jelenleg a gázfelhasználást Magyarországon, miután javult az időjárási helyzet és emiatt csökkent a napi fogyasztás - jelentette be az energiaügyi miniszter. Molnár Csaba elmondta: a szerdai gázfogyasztás 58 millió köbméter volt, így délelőtt fel lehetett oldani az I-es kategóriába tartozó ipari fogyasztókra vonatkozó korlátozást.

A szolidaritás fontosságát nevezte a gázkrízis azonnali tanulságának a köztársasági elnök. Sólyom László a Budapesten akkreditált diplomáciai missziók vezetőinek tiszteletére adott újévi fogadáson úgy vélte: ha az ellátási nehézségek pillanatnyilag meg is oldódnának, a bizonytalanság fenyegetése éppúgy fennmarad, mint a két évvel ezelőtti hasonló krízis után. Az államfő örömét fejezte ki, hogy Magyarország, noha saját helyzete is nehéz, segített három, még rosszabb helyzetben lévő balkáni államnak.

Csütörtökön kevesebbszer riasztották a mentőket, mint szerdán a csúszós utak miatt - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál elmondta: mintegy 300 eleséses sérülést láttak el országszerte; ez jelentős javulás a szerdai 700-800-zal szemben. Hozzátette: ahogy javultak az útviszonyok, ezzel párhuzamosan a mentők statisztikája is egyre kedvezőbb képet mutatott.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×