eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Takarékosság? Van minisztérium, ahol ketten dolgoznak 60 négyzetméteren

Takarékosságra hivatkozva fújták le a minisztériumok területhasználatának ésszerűsítését célzó programot, így a tárcák idén sem fizetnek az általuk használt irodákért, viszont gyakorta bérbe adják azokat - írja a Népszabadság.

Az állami vagyon feletti őrködéssel megbízott Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tavaly januárban hirdette meg a 350 költségvetési szerv területhasználatának ésszerűsítését célzó programot. A korábbi években lezajlott létszámcsökkentést ugyanis egyáltalán nem követte az irodahasználat zsugorodása. Így akad olyan minisztérium, ahol ketten dolgoznak 60 négyzetméteren. Az ésszerűbb területgazdálkodást a bérleti díj bevezetésével ösztönözték volna - ismerteti a napilap.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy évi 8,4 millió forintért Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter ügyvédi irodája képviselheti ebben az esztendőben is az egészségügyi tárcát a belvárosi önkormányzattal vívott parkoló vitában. Az összeférhetetlen ügyei miatt a Medgyessy-kormányból távozó Kiss Elemér tavaly több mint százezer forintért írhatott tanulmányt a Miniszterelnöki Hivatalnak.

A kormány kozmetikázta a privatizáció alatt álló Vértesi Erőmű Zrt. termelési adatait, hogy az erőmű több szén-dioxid-kibocsátási kvótához jusson a 2008-2012-es időszakban - értesült az Index. Az erőművet és a hozzá tartozó szénbányát Kapolyi László cége, a System Consulting Zrt. vásárolja meg, az ügyletet már a Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyta. A kazánokat biomassza együtt-tüzelésre alakították át tavaly: a nem fosszilis tüzelőanyag szén-dioxid-semlegesnek minősül, az így felszabadult kvótamennyiséget az emisszió-tőzsdén értékesítheti a vállalat.

A Fővárosi Közgyűlésnek elküldött Főtáv-javaslat szerint február elsejétől a budapesti távfűtés alapdíjtételei egységesen 5 százalékkal, míg a javasolt induló hődíj-tételek egységesen 3,5 százalékkal csökkennének a jelenleg érvényes díjtételekhez képest - számol be róla a Napi Gazdaság. A gazdasági napilap információi szerint a különböző díjkedvezmények és az eddigi támogatás átalakításával egy átlagos méretű lakás éves távfűtési összköltsége 1,5 százalékkal, vagyis áfa nélkül 3312 forinttal csökken, amennyiben a közgyűlés is elfogadja a javaslatot.

Ismét rossz idők járnak a svájci frankban eladósodott lakossági ügyfelekre: a július végi, 140 forint körüli kurzushoz képest majdnem harmadával, a november végihez viszonyítva pedig bő 11 százalékkal gyengébb a mostani árfolyam - olvasható a Világgazdaságban. Ennek megfelelően a forint decemberben, illetve az év elején produkált mélyrepülése - amikor a 167-es szintről egészen 187-ig ugrott fel a kurzus - újabb százmilliárdokkal tornászta fel a svájci frankban eladósodott ügyfelek tartozásainak állományát.

Fél év alatt 75 százalékkal emelkedett a japán jen árfolyama a forinthoz képest, amit igazi csapásként élnek meg az ebben a devizában eladósodott hitelfelvevők - írja a Pénzcentrum. A vészharangokat már kora ősszel megkongatták, de az ügyfelek többségének ideje sem maradt cselekedni, amikor egy hónap alatt a másfélszeresére emelkedett az árfolyam. A tartozásokra már nem nyújt elegendő fedezetet az ingatlan, ezért levelet küldött az OTP a jenhiteleseknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×