eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ónos eső, havazás - országszerte csúszósak az utak

Több helyen ónos eső esik az országban csütörtökön kora reggel; az előrejelzések szerint arra kell számítani, hogy ónos eső elsősorban a keleti országrészben fog esni, majd a délutáni órákban már csak havazás és eső lesz - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese. Országszerte csúszósak a fő- és mellékútvonalak.

Török László meteorológus ismertetése szerint a reggeli órákban ónos eső esik a Dunántúl déli részén, az Északi-középhegység egyes területein, illetve Miskolctól északkeletre, a határ mentén. Ónos eső hullik Kecskeméten és Szegeden is, valamint az ország délnyugati részén, Pécs és Siófok térségében is.

A Balatontól nyugatra, Kaposvár, Nagykanizsa és Szombathely környékén viszont már havazik.

Budapesten nincsen csapadék, várhatóan napközben kell majd ónos esőre számítani.

László elmondta, hogy a nap folyamán a keleti országrész felé terjed át az ónos esős zóna, de sok helyen lehet majd számítani esőre és havazásra is. A Dunántúlon is a havazás fogja felváltani az ónos esőt, a Dunántúl délnyugati részén pedig akár 5-10 centiméternyi hó is leeshet.

A meteorológus hangsúlyozta, hogy Budapesten azonban "biztosan nem fogunk szánkózni", azaz nem kell nagyobb csapadékra számítani.

Az ónos eső a délutáni órákban elhagyja az országot, és az ország északkeleti részében is számítani lehet majd gyenge havazásra.

A pénteki időjárás már nem lesz ilyen szigorú, változóan felhős, néhol napsütéses időre lehet számítani, keleten egy-egy hózáporral - mondta Török László.

Országszerte csúszósak az utak

Országszerte csúszósak a fő- és mellékútvonalak, több megyében havazás vagy ónos eső nehezíti a közúti közlekedést. A Magyar Közút Kht. közlése szerint jelenleg is havazik Vas megye déli részén, Zalában Keszthely, Lenti és Zalaegerszeg közelében, Somogyban pedig Nagyatád és Kaposvár térségében. Az éjjel lehullott hó vastagsága 2-5 centiméter.

Ónos eső akadályozza a közlekedést a Dunántúl keleti megyéiben és a Duna-Tisza közén.

Az autópályák a folyamatos síkosságmentesítés miatt hó- és jégmentesek, sónedvesek vagy vizesek - áll a Magyar Közút jelentésében.

A Dunántúl középső és déli részén az utak többsége hókásás, latyakos, de jeges főutakra kell számítani a Dunántúl északkeleti területén, illetve Veszprém, Tamási, Baja közelében és a Mecsekben.

A mellékutak a Kisalföldön, Zala, Vas és Nógrád megyében és a Tiszántúl északi felén hókásásak, latyakosak vagy a letaposott hótól csúszósak, a Dél-Dunántúlon és az Alföld déli megyéiben pedig sokfelé jegesek.

A csapadékos helyeken a Magyar Közút tájékoztatása szerint csökkent a látótávolság, Vas és Zala megyében helyenként csak 100-200 méter a belátható útszakasz hossza.A Volánbusz több járata nem tudott elindulni

Nem járnak a távolsági buszok a főváros és Budakeszi, Bicske, Biatorbágy, Etyek, Páty, Perbál, Telki és Zsámbék között Gyuricza László fődiszpécser tájékoztatása szerint. Szintén megbénult Baja, Bátaszék, Jánoshalma, Mohács és Szekszárd buszpályaudvara.

Jól járhatók Budapest fő közlekedési útjai, a nap folyamán a mellékutak megtisztítására is sor kerülhet - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szóvivője az MTI-vel.

Horti Zsófia szóvivő csütörtökön reggel elmondta, hogy az éjszaka folyamán több hullámban esett különböző halmazállapotú csapadék, ezért kilencven géppel egész éjjel dolgoztak. Hozzátette, hogy a BKV kérésére több olyan mellékutat is megtisztítottak, amelyek a közösségi közlekedés szempontjából fontosabbak voltak.

A szóvivő közölte, amennyiben az időjárás és ezzel a közlekedés feltételei is javulnak, úgy a nap folyamán a kisebb mellékutakat is elkezdik síkosságmentesíteni.

Autóbusz és sószóró csúszott az árokba Fehérvárcsurgónál

Egy munkásokat szállító autóbusz és egy sószóró jármű is az árokba csúszott Fehérvárcsurgó és Kincsesbánya között szerdán késő éjjel, a két balesetben senki sem sérült meg - közölte a székesfehérvári tűzoltóság ügyeletes tisztje csütörtökre virradó éjszaka.

Ismertetése szerint a tűzoltók a riasztást éjfél előtt fél órával kapták. Mindkét jármű a csúszós út miatt került az árokba.

A sószóró járművet kihúzták az árokból, azonban a busznak a baleset következtében megsérült a fékrendszere, így a műszaki mentést csak reggel fogják tudni elvégezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×