eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Csalódást fog okozni a "fél Btk."

A HVG írása szerint az előzetes tervek ellenére nem egy komplett büntetőkódex-tervezetet, hanem csak egy fél Btk.-t készül a parlament elé terjeszteni a kormány. A törvénykönyv második felének kidolgozása egyelőre a bizonytalan jövőbe tolódott ki.

Az elkészült fél Btk. várhatóan csalódást fog okozni azoknak, akik merész újításokat vártak a nem kifejezetten rohammunkában készült kódextől, és nem tükrözi maradéktalanul a kodifikációs munkában részt vett kutatók álláspontját. A lap írása szerint a szakértők például kivétel nélkül sürgetik, hogy a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést mielőbb töröljék a magyar büntetőjogból. Ugyancsak sürgetik az elméleti jogászok a legsúlyosabb büntetés-végrehajtási fokozat, a fegyház megszüntetését. A legfontosabb változás mindenesetre az lehet, hogy a bírók kombinálhatják majd a különböző szankciókat az ítéletben. Vagyis a terheltet egyszerre lehet meghatározott mértékű végrehajtható, illetve felfüggesztett szabadságvesztéssel is sújtani. Az ilyen "koktélbüntetések" alkalmazása csökkentené a túlzsúfoltságot a hazai fegyintézetekben.

A Heti Válasz értesülése szerint akár az agárminiszter székébe is kerülhet, ha az Alkotmánybíróság elmeszeli az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetéséről szóló törvényt. Információk szerint ez esetben Gráf Józsefet Ficsor Ádám - Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke - válthatja az agrártárca élén. Az alkotmánybírák még januárban elkezdik a törvény tárgyalását. A miniszter még az idén szeretné bevezetni a változásokat. A törvény sietős bevezetését a minisztérium azzal indokolja, hogy ez az utolsó év, amikor még érdemes áttérni az új támogatási formára, 2011-ben ugyanis fel kell szabadítani a magyar földpiacot. A lap írása szerint az egységes mezőgazdasági rendszer bevezetésének indoka még, hogy az előnyös annak a 200 ezer gazdálkodónak, akik másoktól bérelt földeken dolgoznak.

A Figyelő összeállítást közöl arról, hogy kevés tanult migráns választja Európát, ezért az uniós államok különféle módszerekkel próbálják a kontinensre csábítani a kiművelt emberfőket. Az MTA Etnikai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa szerint a bevándorlók úgynevezett migrációs hálózat szerint szerveződnek: nagyobb valószínűséggel mennek oda, ahol már eleve nagyobb közösségben élnek, vagy ahol azt piaci szükségletek indokolják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×