eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Még egy hétig nem kell korlátozni a gázfogyasztást - a nap legfontosabb hírei

Ha a rendszerben nem történik meghibásodás, nem kell újabb gázfelhasználási korlátozásokat bevezetni Magyarországon a következő egy hétben, akkor sem, ha nem érkezik nyersanyag Ukrajna felől. Molnár Csaba, az energiaügyi tárca vezetője a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: ha a válság tovább tart a vártnál, akkor a jövő hét közepén kell újragondolni a helyzetet.

A politikus az 500 millió köbméteres stratégiai tartalék felhasználását, illetve a legrosszabb esetben a további fogyasztás-korlátozás bevezetését nevezte a legvalószínűbb intézkedésnek. Molnár Csaba közölte azt is, hogy a kereskedelmi tárlókban még 2,7 milliárd köbméter gáz van, de az idő melegedése miatt már nem kell a maximális mennyiséget kivenni a tárolókból. Ukrajna felől továbbra sem érkezik orosz gáz Európa felé, annak ellenére, hogy a tranzitot ellenőrző nemzetközi megfigyelők már elfoglalták kijelölt helyüket.

Fagyhalálok -intézkedik a kormány

Több intézkedést is hozott a kormány a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében. Ezentúl például a közüzemi szolgáltatónak előzetesen tájékoztatnia kell az önkormányzat jegyzőjét, ha úgy dönt, hogy megszünteti egy fogyasztó ellátását. Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a kormány ülése után elmondta: a jegyzők számára kötelezővé válik, hogy a szociális ellátásban részesülőket tájékoztassák arról, hogyan kerülhetnek a védendő fogyasztói státuszba. Hozzátette: ebbe a kategóriába elsősorban a szociálisan rászorulók és a fogyatékkal élők tartoznak; számukra olyan kedvezmények járnak, mint a részletfizetés, a fizetési haladék, illetve a kártyás fogyasztásmérő, így a villamos energiát és gázt használók ellátása is fenntartható lenne. A miniszter közölte: emellett az önkormányzatoknak kell biztosítaniuk a segítségnyújtást, például úgy, hogy a lakhatási támogatást természetben adják a jogosultaknak.

Új gazdasági prognózis készül

Két héten belül új gazdasági prognózist készít erre az évre a Pénzügyminisztérium. Budai Bernadett kormányszóvivő a kabinet ülése után közölte: erre Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kérte fel Veres Jánost, a pénzügyi tárca vezetőjét. Hozzátette: minden további lépésről csak az új prognózis ismeretében dönt a kormány. A miniszterelnök korábban a Magyar Televízióban azt mondta: a gazdasági visszaesés 2-3 százalékos lehet a várt 0,9 százalék helyett, az infláció pedig jóval kisebb lesz. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az egyensúlyi pályáról nem lehet elmozdulni, de a foglalkoztatáshoz, az adóügyekhez és a szociális szférához hozzá kell nyúlni, és csökkenteni kell az állami kiadásokat is. Közben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy nyilatkozott: már két hét után látható, hogy megbukott az idei költségvetés, de mégsem elsősorban új büdzsére, hanem új kormányra és új gazdaságpolitikára lenne szüksége az országnak.

Gyors döntést sürget Angela Merkel

Németországban gazdaságsegítő program elfogadását sürgette a parlamentben a kancellár, mert - mint mondta - az ország évtizedek óta a legnehezebb helyzetben van a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság következtében. Angela Merkel a kialakult helyzettel indokolta a kormány által elhatározott, nagyságát tekintve történelminek számító gazdaságélénkítő csomagtervet, amelyet a foglalkoztatás és a stabilitás programjának nevezett. Utalt arra, hogy az 50 milliárd eurós intézkedési terv - a novemberben életbe léptetett, több mint 30 milliárdos, hasonló célú programmal együtt - az eddigi legnagyobb Németország háború utáni történetében.

Kormánygarancia a banki hitelekre

Nagy-Britanniában garanciát vállal a kormány a kis- és közepes vállalatok által felvett banki hitelekre; London ezzel próbálja ösztönözni a vállalati hitelezési tevékenységet, amely szinte teljesen leállt, miután csődközeli helyzetbe került a vállalkozások egy része. A most bejelentett tervek szerint a kormány összesen 20 milliárd fontig, vagyis mintegy 5800 milliárd forintig vállal garanciát az évi 500 millió fontnál kisebb forgalmú vállalatok bankhiteleire. Az intézkedéssel a bankokat nem éri veszteség, ha az érintett cégek fizetésképtelenné válnak. A legkisebb vállalkozások hiteleire további 1,3 milliárd font garanciakeretet különített el a brit kormány.

Gázai offenzíva: ezer fölött a palesztin áldozatok száma

Palesztin források szerint meghaladta az ezret az izraeli offenzíva halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben. A térség mentőszolgálatának vezetője elmondta: a hadműveletek december 27-ei kezdete óta 1010 ember - köztük 315 gyermek és 100 nő - vesztette életét; összesen 4700 palesztin sebesült meg. A Nemzetközi Vöröskereszt elnöke drámainak nevezte a gázai humanitárius helyzetet. Jakob Kellenberger azt mondta: alapvető fontosságú, hogy mindkét fél tiszteletben tartsa azt az elvet, amely szerint nem támadnak civilekre.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×