eur:
404.41
usd:
373.87
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Aláírták a devizahiteleseket segítő megállapodást - a nap legfontosabb hírei

Megszületett a megállapodás a kormány és a kereskedelmi bankok között a devizahitelesek terheinek csökkentéséről - jelentette be a pénzügyminiszter és a Magyar Bankszövetség elnöke. Veres János és Felcsuti Péter azt mondta: a dokumentumot 9 hitelintézet írta alá.

A bankok például az adós kérésére külön díj nélkül lehetőséget adnak a törlesztő részletek mérséklésére a futamidő meghosszabbításával; a devizaalapú kölcsön forinthitellé alakításakor pedig az év végéig nem számítják fel az átváltásnál felmerülő díjakat. A megállapodást az OTP, az Erste, a CIB, a Raiffeisen, az UniCredit, a K and H Bank, az FHB, az MKB és a TakarékBank írta alá; a kilenc bank kezeli a lakossági devizahitelek 95 százalékát. Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke később úgy nyilatkozott: a kormány erőteljes szorgalmazására egyeztek bele a devizahitelesek terheinek csökkentéséről szóló megállapodásba.

Határozott döntéseket vár az EU

Határozott döntéseket vár az Európai Unió a pénzügyi rendszer reformjának elindítására összehívott jövő heti nemzetközi csúcsértekezlettől - közölte a közösség soros elnöki tisztét betöltő Franciaország államfője. Nicolas Sarkozy a tagországok állam- és kormányfőinek informális találkozója után elmondta: az unió közös álláspontra jutott az értekezlettel összefüggésben. A legfontosabbnak a nemzetközi intézmények szerepének megújítását és a Nemzetközi Valutaalap súlyának növelését tartották. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: a mostani válság után a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt.

Visszaminősítette Magyarországot a Moody's

Visszaminősítette, de még az elsőrendű, "A" besorolási sávban tartja a magyar szuverén adósosztályzatot a Moody's Investors Service. Az intézet szerint a korábbi évek nem megfelelő gazdaságpolitikája most, a jelenlegi kockázatkerülő környezetben növeli az ország sérülékenységét.

OÉT: nem közeledtek az álláspontok

Nem közeledtek az álláspontok a bértárgyalásokon az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. A munkavállalói oldal továbbra is a minimálbér emelését szorgalmazza, a munkaadók ugyanakkor nem kívánnak változtatni a jelenlegi 69 ezer forintos összegen, és bérbefagyasztást javasolnak. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára úgy vélte: most a munkahelyek megtartására kell koncentrálni, és ez a maximálisan kitűzhető cél.

Nincs ötpárti egyetértés a költségtérítés megadóztatásáról

Nem született megállapodás a képviselői költségtérítés megadóztatásáról rendezett ötpárti egyeztetésen. A szocialista Lendvai Ildikó a megbeszélés után azt mondta: az MSZP az adómentes költségtérítés megszüntetését és egy adózó költségátalány-rendszer kidolgozását javasolta. A fideszes Balsai István közölte: azt szeretnék elérni, hogy a kormányfő, a miniszterek, az államtitkárok és az egyéb állami vezetők juttatásai csökkenjenek a 2002-es szintre, és ehhez igazodjon a képviselők jövedelme is.

Sokba kerülhet a Morgan Stanleynek az OTP-elemzés

Piacfelügyeleti eljárást indított a Morgan Stanley befektetési bank két munkatársa által közzétett egyik elemzés miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A portfolio.hu úgy tudja: a piacfelügyelet a 2.600 forintos OTP célárfolyamot megjelölő szektorelemzés ügyében vizsgálódik. Binder István, a szervezet szóvivője az InfoRádióban azt mondta: az eljárásban azt szeretnék megállapítani, hogy az elemzés tiltott piacbefolyásolásnak minősül-e. A Morgan Stanley két elemzője fejlődő piaci csapdának nevezte az OTP-t.

Magyar határidő a szlovák videónak

Legkésőbb két héten belül szeretné megkapni a magyar kormány a dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzés idején történtekről szóló szlovák információkat és videofelvételeket - közölte a külügyminiszter. Göncz Kinga a kormányszóvivői tájékoztatón abszurdnak nevezte azt a pozsonyi állítást, hogy a magyar titkosszolgálatok provokálták ki a konfliktust a rendőrök és a magyar szurkolók között. Úgy fogalmazott: a dunaszerdahelyi esetre adott válaszok azt mutatják, hogy Szlovákiában a parlamenti és kormányzati döntésekben is megjelenik a nacionalizmus. Szombaton a dunaszerdahelyi stadionban a Slovan Bratislava elleni mérkőzés alatt kommandósok hatoltak be a magyar szurkolók szektorába. Összesen 50 ember sérült meg, köztük magyar állampolgárok.

Novemberben újraindulhat a fúrópajzs

A DBR Metro Projekt Igazgatóság szerint még ebben a hónapban újraindulhat a négyes metró két fúrópajzsa. A társaság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: arra számítanak, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság két héten belül megadja az alagútépítés folytatására vonatkozó engedélyt. Pető Szabolcs felhívta a figyelmet arra: néhány méter után várhatóan ismét le kell állni a munkával, hogy építsenek egy falat a műegyetemi épület süllyedésének megakadályozására.

Szmogriadóhoz közeli légszennyezettség Budapesten

Budapesten továbbra is meghaladja a tájékoztatási határértéket a szálló por koncentrációja - közölte az Országos Környezet-egészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese. Páldy Anna az InfoRádióban elmondta: a főváros térségében jelenleg köbméterenként 75 és 100 mikrogramm közötti a szennyezőanyag mennyisége. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy szmogriadót akkor kell elrendelni, ha napokon át köbméterenként 100 mikrogramm feletti mennyiséget regisztrálnak.

Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 28. 21:07
×
×
×
×