eur:
400.46
usd:
368.51
bux:
74228.2
2024. október 21. hétfő Orsolya

Oktatási biztos: egyre több a testi fenyítéses esetek száma

Nőtt az oktatással kapcsolatos panaszok száma az elmúlt egy évben - mondta az oktatási jogok biztosa a 2007. évi tevékenységet értékelve. Aáry Tamás Lajos hozzátette: egyre több fiatal követ el erőszakos cselekményeket az iskolákban, a legnagyobb gond a szakképző intézményekben van. A miniszteri biztos arról is beszámolt, hogy hamarosan országos vizsgálat indul az iskolai erőszak témakörében.

Az oktatási ombudsman bejelentette: hamarosan országos, reprezentatív vizsgálat indul hamarosan az iskolai erőszak témakörében, amelyben arra keresik a választ, milyen erőszakos jelenségek tapasztalhatók az iskolákban, és milyen javaslatok fogalmazódnak meg azok kezelésére.

Az általános iskolákat, középiskolákat és szakiskolákat érintő, számos interjún alapuló felmérés eredménye tavaszra várható - jelezte a miniszteri biztos, aki később jelöli meg a vizsgálat kezdetének időpontját.

Aáry-Tamás Lajos elmondta: évről évre nő a testi fenyítéssel kapcsolatos ügyek száma. Kifejtette: tavaly mintegy 30 ügyben folytattak konkrét vizsgálatot, ugyanakkor rengeteg levél érkezik a hivatalhoz; a tanárok egyre drámaibb jelenségekről számolnak be, és úgy érzik, sokszor eszköztelenek. Egyre több fiatal követ el erőszakos cselekményeket, és egyre súlyosabbakat; igen súlyos a helyzet a szakiskolákban - tette hozzá.

A miniszteri biztos szerint ugyanakkor nem több eszközre van szükség, hanem azt kell megnézni egy adott településen: "ki kapja a fizetését azért, hogy fiatalokkal, családokkal vagy bűnmegelőzéssel foglalkozik".

A miniszteri biztoshoz tavaly a közoktatás területéről 871, a felsőoktatásról 607 panasz érkezett, ez kismértékű növekedést jelent az előző évhez képest.

A panaszok 38,9 százaléka érkezett tanulóktól, hallgatóktól, 22,7 százaléka szülőktől, 19,4 százaléka pedagógusoktól, intézményvezetőktől, oktatóktól. Állásfoglalás, tájékoztatás 701 esetben született. Az ajánlások 98 százalékát megfogadják az érintettek - mondta Aáry-Tamás Lajos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×