INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Mount Everest-expedíció a hetes szám jegyében

Infostart / InfoRádió
Várkonyi László és Klein Dávid újra elindul, hogy oxigénpalack nélkül mássza meg a világ legmagasabb hegyét. Oxigén nélkül még nem járt magyar a Mount Everesten, a két hegymászó tavaly 8600 méterig jutott. Az Everesten eddig oxigén nélkül Várkonyi László jutott legmagasabbra, 8750 méterre; szerinte most minden körülmény adott, hogy sikeres legyen az expedíció.

Hetedik alkalommal vág neki Várkonyi László a Mount Everestnek. A hegymászó szerint a hét szerencsés, mesebeli szám, ez pedig jó jel lehet.

Távolról a hegy magassága vonzó, de, ha az ember ott van a lábánál, megismeri, elbűvöli az embert - mondta az InfoRádiónak Várkonyi László.

Ez a hegy uralkodó: nemcsak földrajzilag, de az emberek, a helybeliek és a hegymászók, így az én gondolataimban is - tette hozzá.

Minden egyes expedíció alkalmával egyre magasabbra és magasabbra jutottunk az Everesten, és egyre jobban tudtunk koncentrálni a feladatra is. Ha most kedvező lesz az időjárás, mi pedig felismerjük a lehetőségeket, nagy esélyünk van arra, hogy végre feljutunk - magyarázta a hegymászó.

Tavaly meglepően jó fizikai és szellemi állapotban jutottunk el 8600 méterig, de kifutottunk az időből. Ez rajtunk kívül álló körülmények miatt alakult így: eltűnt egy táborunk, amit nagyon nehéz volt az utolsó pillanatban pótolni - fűzte hozzá Várkonyi László.

A két magyar hegymászó akkorra tervezi az expedíciót, amikor a kínaiak, a pekingi ötkarikás játékok előtt, felviszik az olimpiai lángot a Mount Everest csúcsára.

Várkonyi László elmondta: igyekeznek elsőként, korán, jól felkészülve a odaérni, és úgy alakítani programjukat, hogy azt ne zavarja, inkább segítse a nagy nyüzsgés a hegyen.

Hanganyag: Molnár Anikó


A címlapról ajánljuk