eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Mi lesz a magyarországi lakásárakkal?

Európa öt országában csökkentek idén a lakásárak - állítja egy ingatlanpiaci elemzés. A magyar bankokat még egy 50 százalékos leértékelődés sem rázná meg, de a térségben senki sem számol áreséssel, sőt emelkedésre számítanak.

Nem működő cégek munkavállalóinak nevére szóló hamis iratokkal 200 millió forintot igényelt egy cégcsoport a munkaerő-piaci Alap bérgarancia-alapjából - olvasható a Népszabadságban. Az ügy 14 gyanúsítottjával szemben jogosulatlan gazdasági előny megszerzéséért és magánokirat-hamisításért vádemelést javasolt a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke durva csúsztatásnak nevezte a Magyar Nemzetnek adott interjújában Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kijelentését arról, hogy az orvosok átlagbére hat év alatt 118%-kal emelkedett. Éger István szerint az orvosok ügyeletéből és túlmunkájából adódó többletjövedelem javította a statisztikát.

Havonta hatvanezer forintot kapnak az esztergomi háziorvosok, ha az érvényes és eredményes népszavazást követően el kell törölni a vizitdíjat, erről csütörtökön, éjszakába nyúló ülésén döntött a város képviselőtestülete - értesült az Index. Ez évi 7-10 millió forintos tételt jelent Esztergom költségvetésében.

Európa öt országában csökkentek idén a lakásárak - írja a Napi Gazdaság a vezető ingatlanpiaci elemző RICS véleményére hivatkozva. A szakértők szerint a régióban fokozódnak a lakáspiaci-kockázatok. A magyar bankokat azonban 20-50 százalékos leértékelődés sem rázná meg, de ez szigorúan csak elméleti adat, merthogy a térségben senki sem kalkulál áreséssel. Sőt, a RICS szerint Magyarországon még nem zajlott le a lakásár-emelkedés, ami a térség összes országában végbement.

Nem omlik össze - intették nyugalomra az idegeskedőket a hazai ingatlanpiaccal kapcsolatban a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők. Hiába jósolták többen, hogy Magyarországot is eléri az amerikai jelzálogpiac válsága, hazánkban több tényező miatt sincs ok aggodalomra. Az eddig itt érzékelt pénzügyi következmény főleg a bankok veszteségleírásainak begyűrűző hatása, nem pedig ingatlanpiaci fejleményeké. Az ingatlanok túlértékeltsége egyáltalán nem fenyegeti hazánkat, így talán csak egy jelentős valutaválság következtében omolhatnának össze az árak, ennek valószínűsége szakértők szerint egy százalék alatti.

A portfolio.hu írásából kiderül: a magyar lakosság banki hitelállományának már közel hattizede volt január végén devizaalapú, így egyre érzékenyebben érinti a háztartásokat a forint euróval, illetve főként svájci frankkal szembeni értékvesztése. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idén januárban jelentős mértékben, 189 milliárd forinttal emelkedett a lakosság bankokkal szemben fennálló kötelezettsége pusztán a forintgyengülés miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×