INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Újabb visszásságok a népszavazás kapcsán

Infostart / InfoRádió
Az Országos Választási Bizottság szerint szabálytalanságot követett el a VIII. kerületi képviselőtestület, amikor egy telefonos kampány során a jegyzővel olvastatott fel egy népszavazási részvételre buzdító szöveget, holott a jegyző semlegessége alapelv. A VIII. kerület fideszes alpolgármestere szerint az OVB politikai döntést hozott. Kocsis Máté azt mondta: a bírósághoz fordulnak az ügyben. Az alpolgármester kiemelte: csak tájékoztatni kívánták a kerület lakosságát és ez nem törvénysértő.

A fideszes többségű, de SZDSZ-es polgármester vezette képviselőtestület kampányt indított, amelyben a népszavazáson való részvételre buzdította a józsefvárosiakat. Az óriásplakátok és szórólapok mellett a helyieket telefonon is megkeresték, a szöveget pedig a kerület jegyzője olvasta fel.

Az OVB kifogásolta a törvény szerint semleges jegyző részvételét, ráadásul az elhangzó szöveget is megtévesztőnek tartotta. Abban ugyanis szerepelt az a mondat, hogy "a népszavazás eredménye az Országgyűlésre nézve kötelező" - mondta az InfoRádióban az OVB egyik tagja.

Fazekas Mariann ugyanakkor rámutatott: bár a jegyzőnek mérlegelnie kell az ilyen helyzetekben, hogy cselekedete kiállja-e a törvényesség próbáját, ugyanakkor több mint másfél évtizedes probléma, hogy a képviselőtestület, mint munkáltató, valamint a jegyző nem egyenrangú felekként állnak egymással szemben.

Az OVB ilyen helyzetekben csak annyit tehet, hogy kimondja a törvénysértést, és eltiltja a jegyzőt az ilyen cselekedetektől.

Fidesz: politikai döntés született

Az Országos Választási Bizottság politikai döntést hozott, amikor kimondta, hogy törvénysértő a VIII. kerületi önkormányzat népszavazásra buzdító kampánya - mondta az InfoRádiónak a fideszes alpolgármester. Hozzátette: bírósághoz fordulnak az ügyben.

Kocsis Máté kiemelte: a jegyző pártsemleges, egy független köztisztviselő, személyében biztosítja a tájékoztatás függetlenségét, ezért ő olvassa be a szöveget. Az alpolgármester szerint nem pártpolitika, hogy felszólítják az embereket arra, éljenek az alkotmányban rögzített jogukkal.

A józsefvárosi önkormányzat csak a népszavazás tényéről tájékoztatta a lakosságot, de Csécsei Béla polgármester és az SZDSZ elérte, hogy ezt törvénysértőnek mondja ki az OVB, a Legfelsőbb Bíróság álláspontjával szemben - fejtette ki az alpolgármester. Kocsis Máté hangsúlyozta: "az SZDSZ szavakban demokrata, tetteiben viszont diktátor."

A józsefvárosi alpolgármester hozzátette: azzal sem értenek egyet, hogy az OVB szerint félreérthető és nem egyértelmű az a megfogalmazás, miszerint "a népszavazás eredménye az Országgyűlésre nézve kötelező".

Hanganyag: Molnár AnikóA címlapról ajánljuk