INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Elég sok pénznek mondanak búcsút az orvosok

Infostart / InfoRádió
Az emberek többsége ellenzi a vizit- és a kórházi napidíjat, a közvélemény-kutatások szerint az utóbbi eltörlését támogatják a legtöbben. A vizitdíj - a háziorvosok szerint - bevételük mintegy negyedét teszi ki, a kórházak esetében viszont csupán a költségvetés egy százaléka.

Tavaly február 15-én vezette be a kormány a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Az összeg - a szabályozás értelmében - a háziorvosoknál, illetve az intézményeknél marad.

A vizitdíjból és a kórházi napidíjból éves szinten körülbelül 20-22 milliárd forint bevétel származik. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: az indokolatlan gyógyszerfelírás és az indokolatlan orvos-beteg találkozók számának csökkenése pedig további 40 milliárd forint megtakarítást hozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számára.

Kertai Aurél, a Budapesti Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának vezetője úgy fogalmazott: "a vizitdíj durván a rendelők bevételének negyedét adja, és lehetőséget teremt különböző eszközök vásárlása mellett a bérek emelésére is."

A háziorvosok átlagosan havi 140-160 ezer forintot szednek be vizitdíjból. A vizitdíj bevezetésével párhuzamosan azonban a kormány eltörölte a fejlesztési és amortizációs költséget, ez havi szinten legfeljebb 25 ezer forint volt.

A törvény szerint a kórházaknak a vizitdíjból és napidíjból származó bevételek egyharmadát a dolgozók bérének emelésére kell fordítaniuk. A kórházi napidíj összességében az intézmények bevételének egy százalékát sem éri el.

A közvélemény-kutatásokból kiderül: a népszavazáson a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében nagy valószínűséggel az igenek lesznek többségben.

A Századvég és a Forsense közös felmérése szerint a teljes népesség körében is 50 százalék feletti mindhárom kérdés támogatottsága - számolt be róla Tóth Zsolt, a Forsense Kft. ügyvezetője.

A Gallup adatai alapján a referendum minden valószínűség szerint érvényes lesz, és mindhárom kérdésben az igenek döntő győzelmét hozza majd.

A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlését az emberek 76-78 százaléka szeretné. Ha csak a népszavazáson a részvételüket biztosra ígérők körében nézzük ugyanezeket az arányokat, akkor a szavazók 80-82 százaléka vetné el a tandíj, a vizitdíj és kórházi napidíj bevezetését.

A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére a következő évtől lenne lehetőség, azonban az egészségügyi miniszter bejelentette: ha egy érvényes népszavazáson az igenek lesznek többségben, azonnali hatállyal eltörlik az egészségügyi díjakat.


A címlapról ajánljuk