eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Topolánszky: "Ez egy nagyon-nagyon veszélyes ügy"

Másodszor is meghallgatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium korábbi helyettes államtitkárát a Zuschlag-ügyben. Topolánszky Ákos az InfoRádiónak elmondta, a főügyészség a tárca pénzelosztási rendszerére volt kíváncsi. A volt helyettes államtitkár szerint a minisztériumnál nem volt ritka, hogy politikai alapon bírálták el a pályázatokat.

Ügyészségi meghallgatását követően Topolánszky Ákos az InfoRádióban hangsúlyozta, hogy semmilyen közvetlen kapcsolata nem volt Zuschlag Jánossal, illetve az ő alapítványaival.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium korábbi helyettes államtitkára szerint az ügyészség elsősorban arra volt kíváncsi, hogy mi egy pályázat kiírásának és elbírálásának a folyamata, kinek mi a szerepe, kinek milyen aláírási jogosultsága van.

"A pályázatok esetében normális az, hogy a szakértők elbírálása nyomán jön létre a nyertesek listája, hiszen előre jól ismertek a feltételek. A jogi folyamat szerint a minisztérium rendeletben meghirdeti a pályázatokat, amitől eltérni nem lehet. Miután az illetékes felterjeszti a szakértői listát a politikai vezetésnek, attól már nem lehet eltérülni. Ott már csak olyan szempontok alapján lehet módosítani a listákat, melyek a politika érdekeit tükrözik. Ilyen rendszeresen történt" - mondta Topolánszky Ákos.

"Párt- vagy személyi érdekek vezetik a politikusokat"

A volt helyettes államtitkár szerint ilyen a teljes közigazgatási struktúrában megtörténik, ami elvi értelemben még akár jogos is lehet, de jogszabályi értelemben nem, hiszen a kiírt pályázatot már nem lehet módosítani.

Ha mégis történik változtatás, akkor már "párt- vagy személyi érdekek vezetik a politikusokat. Ilyen állandóan előfordul - nem csak a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztériumban akkor. A minisztériumi világban ez így zajlik" - mondta Topolánszky Ákos.

A Zuschlag-ügyben a volt helyettes államtitkár szerint azok az emberek vannak rács mögött, akiknek ott kell lenniük. "Ugyanakkor van egy olyan generális kérdés, amit nagyon komolyan kellene ma venni, és amit ez az ügy feldobott, de mégis most elalvófélben van: 7400 milliárd forint lesz a központi költségvetés keretösszege jövőre. Az Európai Unióban tíz euróból egyet tekintenek politikai korrupcióra eltérülőnek, Magyarországon ez az arány valószínűleg jóval magasabb. Óriási pénzekről van szó, meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg" - hangsúlyozta Topolánszky Ákos.

A politikai nyomástól szenvednek a közigazgatásban

A volt helyettes államtitkár úgy látja: amikor "Magyarországon normatív cselekvésnek számít az, hogy a politika jogszabályokkal körülsáncolt helyzetben is képes eltéríteni a pénzeket, akkor ez egy nagyon-nagyon veszélyes ügy. Az én értelmezésemben bármilyen ilyen cselekmény súlyos bűncselekményi forma, konkrétan hivatali hatalommal való visszaélés, amelyeket azonban nem vesz észre a joghatóság".

Topolánszky Ákos saját bevallása szerint azt szeretné elérni, hogy a politikai kultúrába ez egyáltalán ne, vagy legalább csak csökkenő mértékben férhessen bele az ilyen hozzáállás. "Úgy tudom, a közigazgatásban mindenki attól szenved, hogy őt a közigazgatási működésmódjából megerőszakolja a politikai hatalomgyakorlás túltengése" - fogalmazott a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium korábbi helyettes államtitkára.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×