eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Újra kell igényelni a gáz- és fűtéstámogatást - a nap legfontosabb hírei

November 1-jétől lehet leadni a gáz- és távhőtámogatási kérelmet az államkincstárnak, de akik az idén is kaptak, azoknak a szervezet kipostázza a szükséges dokumentumokat november 20-ig. Daróczi Dávid kormányszóvivő hangsúlyozta: a kompenzációt mindenkinek újra igényelnie kell, és ezt érdemes még az idén megtenni, mert aki csak jövő januárban jelentkezik, az a rákövetkező hónap első napjától kaphatja meg a támogatást.

Korábban Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke azt mondta: a kormány ötven százalékkal csökkenti két év alatt a gázár-kompenzációra fordítható összeget. Hozzátette: tavaly még mintegy 150-160 milliárdot fordított a kabinet a gázárak kompenzációjára, jövőre ez az összeg 82 milliárd forint lesz.

Semmi nem akadályozza a schengeni bővítést

November 8-án és 9-én hoz végleges döntést az Európai Unió a schengeni határok kibővítéséről - közölte az igazságügyi és rendészeti miniszter. Takács Albert a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: semmilyen körülmény nem akadályozza, hogy megszűnjenek a belső határok december 21-én a szlovén, az osztrák és a szlovák határszakaszon. A politikus elmondta: előbb a szárazföldi és a vízi határokon, jövő márciusban pedig - a menetrendváltással - a légi közlekedésben is életbe léphet a szabályozás.

Kósa Lajos a legnépszerűbb politikus

A Századvég és a Forsense közvélemény-kutatása szerint Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a legnépszerűbb politikus ma Magyarországon. Debrecen fideszes polgármesterét Sólyom László államfő és Szili Katalin házelnök követi. A lista végén Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, Gyurcsány Ferenc kormányfő és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter áll. A szocialista szavazók között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a fideszesek között Orbán Viktor pártelnök a legnépszerűbb.

Továbbra is gazdátlan a Fradi

Negyedszer is eredménytelenül zárult a Ferencvárosi Torna Club hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlan-együttesének megvásárlására kiírt pályázat, mivel mindkét ajánlat érvénytelen volt - közölte a Kincstári Vagyonigazgatóság vezérigazgatója. Zelles Sándor az InfoRádióban elmondta: egyik pályázó sem fizette be a 400 millió forintos bánatpénzt.

Elszállítják Csepelről a galvániszapot

Még az év végéig elszállítják a Csepel Művek területén évek óta szabálytalanul tárolt galvániszapot - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A munkával megbízott vállalkozás már megkezdte az előkészítést. A galvániszap a dunaújvárosi veszélyes hulladéklerakóba kerül, a kármentesítő cég a munkálatokat nettó 61,8 millió forintos áron vállalta. A mintegy 1.200 tonnányi veszélyes hulladékot tartalmazó hordókkal, és a 200 tonnányi beszennyeződött földdel 6-700-szor kell a speciálisan felszerelt teherautóknak fordulniuk.Előzetesben marad Katus Ferenc

Három hónappal meghosszabbította a Zuschlag-ügyben gyanúsított Katus Ferenc előzetes letartóztatását a bíróság. A döntés indoklása szerint továbbra is fennáll a szökés veszélye, és elképzelhető, hogy a férfi nehezítené az eljárást, ha szabadlábon lenne. Az ügyben Zuschlag János volt szocialista képviselőt és hét társát különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsítják.

Külön szavaznak Romániában


Romániában külön szavazókörzetekben rendezik meg november 25-én az európai parlamenti választásokat és az egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetéséről szóló népszavazást. Erről azután döntött a kormány, hogy Traian Basescu államfő a referendumot is ugyanarra a napra írta ki mint az európai parlamenti választást. Calin Tariceanu miniszterelnök úgy vélte: törvénytelen lenne, ha a két voksolás egy szavazókörzetben zajlana.

További reformokat sürget Horvátországban az EU

Újabb reformokat sürget Horvátországban az Európai Bizottság hamarosan kiadandó bővítési jelentése. A brüsszeli testület ugyanakkor megállapítja, hogy a Zágrábbal két éve kezdődött csatlakozási tárgyalások jól haladnak, és hamarosan döntő szakaszba érkezhetnek. Az unió az igazságszolgáltatás lassú reformját és a korrupció elleni harc gyengeségét teszi szóvá a dokumentumban, illetve a szerb kisebbséggel összefüggő bánásmódot kifogásolja.

40 ezer év a madridi merénylőknek

Spanyolországban összesen mintegy 40 ezer évnyi börtönbüntetést szabott ki a bíróság a 2004. március 11-ei madridi vasúti merényletek három fő vádlottjára. Õket a terrortámadások megtervezéséért és kivitelezéséért ítélték el. A vádlottakra kimondott büntetés ideje azért ilyen sok, mert a 191 halálos áldozat mindegyikéért fejenként 30 évnyi, az 1841 sebesültért pedig 18 évnyi börtönt kaptak. Ugyanakkor az ítéletnek inkább szimbolikus jelentősége van, hiszen Spanyolországban a maximálisan kiszabható börtönbüntetés 40 év. A per 28 vádlottjából összesen hetet mentett fel a madridi bíróság.

Kóbor kutyák végeztek a veszélyeztetett dámszarvasokkal


Idehaza nyolc felnőtt és 2 kölyök törpe-kenguru, valamint 3 dámszarvas pusztult el a Szegedi Vadasparkban, miután több kóbor kutya szabadult be az állatkertbe. Veprik Róbert, a létesítmény igazgatója az InfoRádióban elmondta: hét kutya kergette a dámszarvasokat és a kengurukat, amelyek a karámok és kerítések okozta sérülések miatt pusztultak el.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×