eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Nyolcmilliós büntetés a betegben felejtett törlőkendő miatt

Nyolcmillió forintra bírságolta az Egészségbiztosítási Felügyelet a soproni kórházat, mert egy férfi hasában műtét után törlőkendőt hagytak - erősítette meg Kiss Gábor, a felügyelet kommunikációs vezetője. A kórház gazdasági igazgatója méltánytalanul magasnak tartja a bírság összegét.

A soproni kórházban április 23-án műtöttek meg egy 78 éves férfit bélelzáródás miatt, a beavatkozás után hazaengedték.

A férfi május 2-án általános gyengeségre és rossz közérzetre panaszkodva ismét megjelent a kórházban. Megvizsgálták, rendellenességet nem tapasztaltak, de a kórházban tartották.

Az idős ember május 9-én elhunyt. A boncoláskor derült ki, hogy a műtéti törlőkendő benne maradt a sebben.

Az ügyben a rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. A kirendelt igazságügyi orvos szakértő véleménye szerint a sebben maradt törlőkendő elfertőződése és az idős ember halála között közvetlen okozati összefüggés állapítható meg.

Az eset miatt az Egészségbiztosítási Felügyelet nyolcmillió forintra bírságolta a kórházat.

Sokallja a bírságot

A soproni Erzsébet Kórház gazdasági igazgatója méltánytalanul magasnak tartja a büntetés összegét a kórház működési költségéhez képest, figyelembe véve, hogy maximálisan tízmillió forint lehet a bírság. A nyolcmillió forint a kórház körülbelül egy napi működési költségét teszi ki.

Tiborcz Sándor hangoztatta: a felügyelet döntése rendkívül érzékenyen érinti financiálisan az intézményt, amely egyébként is anyagi gondokkal küzd.

A gazdasági igazgató szólt arról is, hogy az ügyben indított belső vizsgálat még nem zárult le, mert a szakértők ellentétes véleményeket alakítottak ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×