eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Visszafordíthatatlan lépések előtt az egészségügy"

Az egészségügyben a kiegészítő biztosításba kell bevonni az üzleti biztosítókat - mondta Orosz Éva, az ELTE Egészséggazdaságtani Kutatóközpontjának vezetője a Népszabadság által szervezett konferencián. Sinkó Eszter, a Semmelweis egyetem tanára viszont úgy vélekedett: van élet a több biztosítón túl.

A jelek szerint a fontosabb célokban egyetértés van, miszerint az egészségügyi ellátórendszer a szolidaritás elvére épüljön, illetve, hogy a rendszert hatékonyabbá kell tenni - mondta a Semmelweis Egyetem Menedzserképző központjának tanára.

Gaál Péter a Népszabadság által szervezett, Tények és tévhitek a biztosítói modellekről című konferencián azt mondta: visszafordíthatatlan lépések előtt állunk.

A szakember úgy vélekedett: nincs tisztázva, hogy az egy vagy a több biztosítós rendszer jobb, és attól függően, hogy milyen célt tartunk fontosnak, különböző rendszerek lehetnek jók.

Az egészségügyben a felesleges kezelés, a káros, hatástalan technológia és a szükségtelenül magas szinten nyújtott ellátás a probléma - emelte ki Gaál Péter, hozzátéve: nem csak a versengő magánbiztosítók képesek a hatékonysági tartalékok feltárására.

Magánbiztosítókat a kiegészítő területre

Az ELTE TTK Egészséggazdaságtani Kutatóközpontjának vezetője úgy vélekedett: meg kell szabadulni attól a gondolattól, hogy a piac mindent megold.

Orosz Éva közölte: a piacnak fontos szerepe van az egészségügyben, de meg kell találni a jó szerepüket. Az üzleti biztosítók érdeke a profit hosszútávú maximalizálása - tette hozzá.

Orosz Éva egy nemzetközi felmérésre hivatkozva kiemelte: azokban az országokban, ahol nonprofit biztosítók között vezették be a szigorú előírásokat, kiderült, a biztosítók nem a minőségben, hanem a jó paciensekért folyó versenyben érdekeltek.

Az üzleti biztosítókat a kiegészítő biztosítások területén kell bevonni - emelte ki az ELTE TTK Egészséggazdaságtani Kutatóközpontjának vezetője.Sinkó Eszter közgazdász, a Semmelweis Egyetem tanára előadásában hangsúlyozta: van élet a több-biztosítós rendszeren túl.

A szakember kijelentette: a több-biztosítós modell versengő biztosításokra alapuló változata a gazdagoknak jó, de arra nincs bizonyíték, hogy a verseny a minőséget javítja.

Sinkó Eszter szerint Magyarországon kombinálni kell a szolgáltatásvásárlói és az ellátásszervező szerepet, amelyet decentralizált szerveztek kezébe kell tenni, a járulék beszedésére viszont fenn kell tartani egy centralizált alapot.

A konferencián Bokros Lajos volt pénzügyminiszter hangsúlyozta: a szolgáltatók és a biztosítók között is versenyre van szükség, mert ettől lesz jobb minőségű az egészségügyi ellátás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×