eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az utasokon takarékoskodnak a buszvezetők?

A BKV Volvo buszain és a nyolc új trolin 25 fok külső hőmérséklet felett működnie kellene a légkondicionáló berendezésnek - mondta az InfoRádiónak Haverla Ferenc, a BKV műszaki főmérnöke. Csakhogy több buszba még csak most szerelik be a klímát, és előfordulhat, hogy a sofőrök is takarékoskodnak vele.

25 fok külső hőmérséklet fölött, a fődiszpécser utasítására minden olyan járművön be kell kapcsolni a légkondicionálót, ahol van - mondta az illetékes. Ez 150 autóbuszt és 8 trolibuszt jelent. A buszok közül néhányban még most is folyik az utastéri klíma beépítése - tette hozzá Haverla Ferenc.

A BKV-illetékes kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy légkondicionálóknak az elmúlt időszakban "üzemelni kellett" és megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, hogy több buszban nem működött a klíma.

Meghibásodás, beépítés, buszvezető

Ehhez azt tette hozzá, hogy egyrészt egyes Volvo-buszokban még folytatódik az utastéri légkondicionálás beszerelése. Másfelől, a gyári klímás buszok esetében elképzelhető, hogy meghibásodott a légkondicionáló - fejtegette.

"Nem zárom ki természetesen azt sem, hogy a járművezető kapcsolta ki, mert erre lehetősége van" - mondta még.

Nem spórolhatnak a hűtésen

Arra a kérdésre, hogy érdeke-e a sofőrnek takarékoskodnia az üzemanyaggal az illetékes elismerte, hogy a BKV-nak van "egy üzemanyagmegtakarítást ösztönző remizálási rendszere". "Természetesen tudjuk, hogy a légkondicionáló járulékosan többlet üzemanyagfelhasználással jár, ezért ezt a fogyasztástöbbletet beépítettük az engedélyzett normába."

Haverla Ferenc elmondta: reméli, egyetlen sofőr sem mondja majd azt az utasoknak, hogy takarékoskodik az üzemanyaggal és ezért nem kapcsolja be a légkondicionálót.

Az illetékes felhívta az utasokat, hogy ha azt tapasztalják, hogy nem működik a hűtés, akkor azt jelentsék be a BKV ingyenes zöldszámán és jegyezzék fel azt is, hogy ez hol, milyen rendszámú járművön történt. "Minden esetet kivizsgálunk, és tájékoztatjuk az utast arról, hogy miért nem működött a klíma" - mondta Haverla Ferenc

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×