INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Visszatartanák a bűnözőket

Infostart / InfoRádió
A büntető törvénykönyv tervezett szigorításával a potenciális áldozatoknak és az elkövetőknek is üzenne a Fidesz - mondta el Répássy Róbert, a párt frakcióvezető-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában.

Néhány hete Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vetette fel az ötletet: módosítani kellene a büntető törvénykönyvet, hogy súlyosabb büntetést kapjanak, akik fiatalkorúak vagy idősek ellen követnek el bűncselekményt.

Répássy Róbert szerint érdemes elgondolkozni azon, hogy ezt a kört kibővítsék-e más, kiszolgáltatott helyzetben lévő csoportokkal, például a fogyatékkal élőkkel.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: igaz, hogy a bírói gyakorlat jelenleg is figyelembe veszi, ha kiszolgáltatott emberekkel szemben követnek el bűncselekményt; ugyanakkor a módosítással üzenni lehetne a lehetséges áldozatoknak és a potenciális elkövetőknek, hogy jobban védi őket a törvény, illetve, hogy szigorúbb elbírálásra számíthatnak.

A jobboldali politikus közölte: javaslatuk értelmében a fiatal- illetve idősek elleni egyes bűncselekmények – mint például az emberölés, rablás, csalás – egy fokozattal szigorúbb elbírálás alá esnének, minősített esetnek számítanának.

Emellett az új szöveg az elkövetőket kizárná bizonyos kedvezményekből, nem kaphatnának felfüggesztett börtönbüntetést, nem lehetne őket próbára bocsátani vagy feltételesen szabadlábra helyezni – tette hozzá.

Répássy Róbert elismerte: a magyar statisztikák nem bizonyítják, hogy a szigorúbb büntetőjognak egyértelmű visszatartó hatása lenne, de ennek szerinte az az oka, hogy a rendszerváltás óta ciklusonként változtattak a büntető törvénykönyvön.

A pártoknak közös nevezőre kellene jutni a büntető politikában, mert legalább egy évtized kell ahhoz, hogy a tapasztalatokat ki lehessen értékelni – hangsúlyozta a fideszes politikus.

A címlapról ajánljuk