INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

nvi

választás 2018

külképviseletek

urnabontás

Még közel 15 ezer voksot várnak külföldről

Infostart / MTI

Szerda estére várhatóan valamennyi külképviseletről megérkeznek a szavazatokat tartalmazó urnák a Nemzeti Választási Irodába (NVI), már csak a Londonból, Manchesterből, Edinburgh-ból és Stuttgartból érkezők várják - közölte az NVI.

A jogszabály szerint a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak a szavazás utáni negyedik nap, azaz ez esetben csütörtök éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez.

A jogszabály szerint a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak a szavazás utáni negyedik nap, azaz ez esetben csütörtök éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez.

Szerda kora délutánra 114 külképviselet urnái rendben eljutottak az NVI-hez, de mivel Londonból, Manchesterből, Edinburgh-ból és Stuttgartból még nem jöttek meg az összesen 13 857 voksot tartalmazó urnák, nem lehet megkezdeni a külképviseleti urnák felbontását. A londoni külképviseletről 8248, Manchesterből 1491, Edinburgh-ból 941, Stuttgartból 3177 voksot várnak még.

A külképviseleteken összesen 51 854 választópolgár adta le szavazatát.

Amint megérkeznek a négy külképviseletről is az urnák, az NVI munkatársai valamennyit felbontják, és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosítják a szavazatokat, amelyeket azután - az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt - eljuttatnak a 106 országgyűlési egyéni választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához.

Itt az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait "bekeverik" a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálja meg a szavazatokat a szavazatszámláló bizottság.

Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

Az átjelentkezéssel szavazók voksai már hétfőn megérkeztek az NVI-hez, az iroda munkatársai jelenleg ezeket válogatják szét a választókerületek szerint.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018