eur:
393.83
usd:
365.36
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Itt várhatók még lemondások a választások eredménye miatt

Több polgármester is országgyűlési képviselő lett a vasárnapi választáson, de nem mindegyik ül be a parlamentbe, ezért a listán utána következő jelölt kapja meg a mandátumát. Az egyéni győztesek viszont képviselők lesznek, ezért az ő kerületükben időközi polgármester-választást kell tartani.

Nem lett miniszterelnök Karácsony Gergely, de valószínűleg országgyűlési képviselő sem lesz, ezért Zuglóban várhatóan nem kell időközi polgármester-választást tartani. A baloldali politikus legalábbis erre utalt, amikor a kampány utolsó napjaiban az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

"A zuglói polgármesterséget csak a miniszterelnökségre tudnám lecserélni; amennyiben nincs kormányváltás, nem biztos, hogy a Parlamentben tudok a legtöbbet tenni azért, hogy Magyarországon a progresszív gondolkodásnak legyen társadalmi támogatottsága. Most nincsenek B-terveim".

Karácsony Gergely helyére Harangozó Tamás kerülhet, de nem ő az egyetlen, aki így lesz képviselő. A Jobbik listáján például Janiczak Dávid ózdi polgármester van bejutó helyen, de vélhetően ő sem hagyja ott a városát, ezért helyette Potocskáné Kőrösi Anita ülhet be a Jobbik frakciójába. Az sem túl valószínű, hogy az LMP-vel szövetséges Új Kezdet elnöke, Gémesi György feladja a gödöllői polgármesterséget, ezért az ö mandátumát minden bizonnyal Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője veszi át.

Lemondások

Budapesten azonban vannak olyan polgármesterek, akik várhatóan lemondanak, mert képviselők akarnak lenni. Az egyik ilyen a XV. kerület vezetője, Hajdu László, aki a Demokratikus Koalíció egyéni jelöltjeként jutott be az Országgyűlésbe a 12-es számú választókerületben, a másik pedig Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere, aki a sajtóhírek szerint nemhogy országgyűlési képviselő, hanem miniszter is lesz, ezért úgy tűnik, hogy a VIII. kerületben is időközi polgármester-választást kell majd tartani.

Ennek szabályairól Lövétei István alkotmányjoigász beszélt az InfoRádióban.

"Csak egy határidő van, az önkormányzati választásokat megelőző fél évig lehet csak kiírni. Egyébként az, hogy a választás jónéhány hónapot csúszik, normális dolog. Minden megy tovább és valamelyik helyettes polgármester átveszi a polgármesteri funkciókat, menedzseli az önkormányzat működtetését, mint ha ő lenne a polgármester" - fejtette ki.

A vasárnapi választás eredménye egy Komárom-Esztergom megyei kisközség, Ács életét is felbolygatta. A település polgármestere, Lakatos Béla a Momentum jelöltjeként indult az országgyűlési képviselőválasztáson, de olyan kevés szavazatot kapott, hogy elkseredésében még a polgármesterségről is lemond. Fél éven belül tehát az ácsiaknak is új polgámestert kell találniuk, de a többi hellyel ellentétben nem azért, mert a vezetőjük bejutott a parlamentbe, hanem azért, mert nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×