eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Képviselők az 1568. évi tordai vallásügyi törvény jelentőségéről és a vallásszabadság napjáról szóló törvény szavazása előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. február 20-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Elemzők: ez a legnehezebben mérhető választás a rendszerváltás óta

A szavazási és az átszavazási hajlandóságot a legnehezebb mérni az idei választás előtt – hangzott el azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen közvélemény-kutató cégek vezetői beszéltek munkájuk kihívásairól és aktuális méréseikről. A rendezvényen a Nézőpont, a Publicus, a Republikon, az Iránytű, a Závecz Research, a Tárki, a Századvég és az IDEA adatait ismertették.

Ez a legnehezebben mérhető választás a rendszerváltás óta a visszalépések és a koordinált indulás miatt

– ebben egyetértettek a közvélemény-kutatási szakemberek. Mindannyian 60 százaléknál magasabb, de 70 százaléknál alacsonyabb részvételi arányra számítanak, ami egy bizonyos mértékig az ellenzéknek kedvez, de ha nagyon magas lesz, akkor jelentősen csökkenti a kisebb pártok esélyét. Úgy vélik, hogy a Fideszen, a KDNP-n, az MSZP-n, a Párbeszéden és a Jobbikon kívül csak az LMP-nek és a Demokratikus Koalíciónak van esélye bejutni a parlamentbe, a többi pártnak nem.

Arról sem alakult ki vita, hogy

a Fideszt felülmérik, a baloldalt viszont alul.

Kutatásaik alapján a Jobbik a második legnagyobb párt, a baloldal szavazói mégis többen vannak, mint Vona Gábor követői. A Fidesz mindegyik közvélemény-kutatónál stabilan vezet, és valószínűleg erős többséget szerez április 8-án, kétharmadot azonban nem. Összesített méréseik alapján most vasárnap a Fidesz-KDNP országos pártlistájára a választópolgárok 51 százalék szavazna, a Jobbikéra 17, az MSZP-Párbeszédére 14, a DK-éra 8, az LMP-ére pedig 7 százalék.

A kerekasztal-beszélgetésen Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a közvélemény-kutatás nem előrejelzés, hanem pillanatfelvétel. Virág Andrea, a Republicon Intézet kutatója arról beszélt, hogy a részvételnél csak az átszavazást nehezebb megbecsülni, mert arról az utolsó pillanatban dönt a választó. Závesz Tibor, a Závecz Research ügyvezetője hozzátette, hogy az úgynevezett „legesélyesebb ellenzéki jelöltet” is nagyon nehéz megnevezni. Ember Zoltán Levente, az Iránytű Intézet kutatásvezetője szerintén az egyéni választókerületek felmérését tartja a legnehezebb feladatnak.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet vezető kutatója a többiek nevében is jelezte, hogy a telefonon vagy személyesen megkeresdett választópolgárok egyre kevésbé szeretnek válaszolni a kérdezőbiztosoknak. Ő egyébként

az ellenzéki pártok helyében nem venné készpénznek, hogy a bizonytalan szavazók mindannyaian kormányváltást akarnak.

„Annak ellenére, amit az ellenzéki pártok szeretnének elhitetni, hogy az ismeretlen pártpreferenciával rendelkezők azok az ő tartalékaikat jelentik, ebből a számsorból inkább az látszik, hogy minthogyha a Fidesz-KDNP népszerűségével lenne komplementerben az ismeretlen preferenciával rendelkezők aránya” – fogalmazott.

A közvélemény-kutatási szakemberek hangsúlyozták, hogy a választásig még sok minden történhet, az viszont már valószínű, hogy a kormányváltás azon múlik, mennyien mennek el szavazni, és közülük hányan lesznek az úgynevezett bizonytalan aktív szavazók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×