eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Matús Sutaj Estok szlovák belügyminiszter hivatalos Facebook-oldala

Emelik a terrorfenyegetettség miatti készültségi szintet a szomszédunkban

Fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be Szlovákiában a nagyobb húsvéti rendezvények idején. A vallási szertartásokat és a bevásárlóközpontokat is figyelni fogják – jelentette be a szlovák belügyminiszter.

Matús Sutaj Estok egyebek mellett a hétvégi, keresztény közösség ellen elkövetett moszkvai terrortámadással indokolta a biztonsági intézkedések megerősítését a húsvéti ünnepekre. A belügyi tárcavezető szerint a biztonsági és védelmi bizottság tagjai hétfői rendkívüli ülésükön arról is tárgyaltak, hogy másodfokúról harmadfokúra emelnék a terrorfenyegetettség miatti készültségi szintet.

„Rendkívüli intézkedéseket vezetünk be minden kockázatosnak minősülő rendezvény ellenőrzésére a húsvéti ünnepek idején. Megerősítjük az ellenőrzést, a járőrözést a vallási és a társadalmi eseményeken, valamint fokozzuk az ellenőrzéseket az összes bevásárlóközpontban és áruházban, hogy csökkentsünk minden kockázatot, nehogy valami hasonló történjen Szlovákiában is” – magyarázta a belügyminiszter, hozzátéve, hogy

a rendőrségnek egyelőre nincsenek információi konkrét fenyegetésekről, illetve a moszkvai támadók és Szlovákia közötti esetleges kapcsolatokról.

A tájékoztatás szerint fokozott biztonsági intézkedések lesznek minden nagyobb létszámú kulturális, sport- vagy társadalmi rendezvényen. Ellenőrizni fogják a templomokat és az ország területére érkező vonatokat is. A határokat és más stratégiai fontosságú helyeket is felügyelik majd. A rendőrség egyeztet a tárca hatáskörébe tartozó intézményekkel és külföldi partnerekkel is.

A miniszter bejelentette: a jövő héten találkozót terveznek a biztonsági elemző központban, hogy értékeljék a helyzetet. Minden új információt elemezni fognak, és ha szükséges, megemelik a terrorfenyegetettség miatti készültségi szintet. Matús Sutaj Estok megemlítette, hogy Franciaország is a legmagasabb szintre emelte a készültséget.

Két éve veszélyes tádzsik személy érkezett Szlovákiába

A szlovák belügyminiszter emlékeztetett: 2022-ben egy veszélyes személy érkezett Szlovákiába. A férfi Tádzsikisztánból származik, és Ukrajnában van az állandó lakhelye. Elmondta, hogy átlépte az ukrán határt, ezért később Németországból toloncolták vissza Szlovákiába.

Jelenleg a kelet-szlovákiai Gálszécsen tartják fogva, a kiadatási eljárás folyamatban van.

Matús Sutaj Estok bírálta a korábbi kormányokat, amiért engedték ellenőrzés nélkül beáramlani az illegális bevándorlókat. Mint mondta, a jelenlegi intézkedésekért őket terheli a politikai felelősség. Igor Matovicot, a Slovensko mozgalom vezetőjét és Ódor Lajos volt miniszterelnököt említette meg, aki a Progresszív Szlovákia színeiben indul az európai parlamenti választáson.

A miniszter ugyanakkor cáfolta, hogy a biztonsági és védelmi bizottság összehívása összefüggésben lenne azzal, hogy Peter Pellegrini, a parlament elnöke, a Hlas elnöke indult az elnökválasztáson. Feltette a kérdést, hogy Emmanuel Macron francia elnök is félelmet akar-e kelteni, és Pellegrininek kampányol-e. Megjegyezte: miniszterként inkább megelőző intézkedéseket hoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×