eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Füst száll fel a lángoló moszkvai Crocus City Hall nevű hangversenyteremből, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én. Az épületben tűz ütött ki, a támadásnak halottjai és sebesültjei is vannak.
Nyitókép: MTI/AP/Szergej Vegyjaskin

Véres támadás egy Moszkva melletti koncertteremben - az Iszlám Állam vállalta magára

Súlyos merényletet követtek el ismeretlen támadók a Moszkvához közeli Krasznogorszk koncertterme ellen péntek este, az akcióban legalább negyven, de akár hatvan ember meghalt, több mint száz megsebesült. Az Iszlám Állam magára vállalta a terrortámadást.

A Crocus City Hallban a Piknik nevű zenekar adott koncertet hatezer néző előtt, amikor – a legfőbb orosz nyomozóhatóság, a Nyomozó Bizottság közlése szerint – 2-5 ember rájuk támadt automata lőfegyverekkel.

Krasznogarszk, 2024. március 22.
Lángol a Crocus City Hall nevű hangversenyterem, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én. Szemtanúk szerint az automata fegyverrel felszerelkezett támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol nagy robbanás hallatszott, majd tűz keletkezett. A támadásnak legkevesebb negyven halálos és több mint száz sebesült áldozata van.
MTI/AP/Vitalij Szmolnyikov
Krasznogarszk, 2024. március 22. Lángol a Crocus City Hall nevű hangversenyterem, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én. Szemtanúk szerint az automata fegyverrel felszerelkezett támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol nagy robbanás hallatszott, majd tűz keletkezett. A támadásnak legkevesebb negyven halálos és több mint száz sebesült áldozata van. MTI/AP/Vitalij Szmolnyikov

„Az emberek, akik a csarnokban voltak, a földre feküdtek, hogy elkerüljék a lövöldözést, körülbelül 15-20 percig feküdtek, majd kúszva kezdtek kijutni. Sokaknak sikerült kijutniuk. Az épületben tűz ütött ki” – jelentette a tudósító” – jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség tudósítója.

Szemtanúk szerint a terepszínű ruhát viselő támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol nagy robbanás hallatszott, majd tűz keletkezett.

A lángok miatt később beomlott a Crocus City Hall tetőszerkezete. A tüzet azóta sikerült eloltani, a nemzeti gárda pedig keresi az elkövetőket.

Az eddigi nem hivatalos jelentések szerint legalább 60 – más források szerint 40 – halálos áldozata lehet a merényletnek. Az Inferfax – a moszkvai gyermekjogi ombudsmanra hivatkozva – azt írta, hogy gyermekek is vannak a krasznogorszki Crocus City Hall koncertteremben elkövetett támadás sérültjei között, ami az orosz hatóságok

terrorcselekménynek minősítettek, amit az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára

péntek késő este a Telegram-csatornáján.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője közölte: az illetékes szervek folyamatosan informálják Vlagyimir Putyin orosz elnököt a fejleményekről.

Az orosz parlament felsőházának elnöke megtorlással fenyegette meg az elkövetőket. „Mindazok, akik e rettenetes bűncselekmény mögött állnak, megkapják méltó és elkerülhetetlen büntetésüket” – mondta Valentyina Matvijenko.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese – az IÁ bejelentése előtt – a Telegramon azt írta, Oroszország elpusztítja az ukrán vezetőket, ha kiderül, hogy ők felelősek a merényletért.

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő sajtótájékoztatón fejezte ki részvétét, és azt mondta: nincsenek olyan információik, amelyek szerint a támadás mögött Ukrajna vagy az ukránok állnának. A Fehér Ház kiemelte: nem bátorítja és nem segít Ukrajnának Oroszországon belüli csapások végrehajtására. Kirby nem volt hajlandó kommentálni a The Financial Times brit napilap értesülését, amely szerint az Egyesült Államok felszólította Ukrajnát, hogy állítsa le az orosz energetikai létesítmények elleni dróntámadásokat, illetve figyelmeztette Kijevet, hogy azokkal megtorlást, valamint a nemzetközi olajárak emelkedését provokálhatja ki.

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője erre reagálva felszólította Washingtont, hogy ha vannak információi, ossza meg őket, ha nincsenek, ne nyilatkozzon így!

„A Fehér Ház azt mondta, nem látja jelét annak, hogy Ukrajna vagy ukránok részesei lettek volna a moszkvai terrorakciónak. Milyen alapon vonnak le washingtoni hivatalnokok bármilyen következtetést valakinek az ártatlanságáról egy tragédia közepette?” – tette fel a kérdést.

„Ha Washingtonnak vannak információi, ossza meg őket, ha nincsenek, ne nyilatkozzon így!”

– szögezte le.

Moszkvában minden nyilvános rendezvényt lefújtak a krasznogorszki rendezvényközpont elleni támadás miatt.

Szergej Szobjanyin főpolgármester hatalmas tragédiának nevezte a történteket.

Rég nem volt hasonló támadás az orosz fővárosban

Legutóbb tizenkét éve, 2011. január 24-én történt terrortámadás Moszkvában. Akkor a város repülőterén hajtottak végre robbantásos merényletet, amelyben 35 ember vesztette életét.

A rendőrség akkor azt gyanította, hogy a domogyedovói robbantás mögött egy sztavropoli régióból származó férfinak lehetett köze, aki tagja volt a Nogaj Dzsama'át nevű, 2010 októberében felszámolt észak-kaukázusi iszlám fegyveres csoportnak.

Az Észak-Kaukázusból származó csoportok 2011-et megelőzően is hajtottak végre több hasonló támadást Oroszországban, köztük egy 2010-es kettős metrómerénylet is hozzájuk kötődik, a terrorakció negyven halálos áldozatot követelt.

Az amerikaiak egyszer már figyelmeztettek

Március 8-án az Egyesült Államok „azonnali terrortámadás” veszélyére figyelmeztette Moszkvát. Az FSZB pár órával korábban azt mondta, hogy meghiúsította az Iszlám Állam támadását egy moszkvai zsinagóga ellen.

Az amerikai követség jelentésében az állt, hogy „figyelik azokat a jelentéseket, amelyek szerint szélsőségesek azonnali tervekkel rendelkeznek nagy tömeget vonzó események, köztük koncertek megtámadására az orosz fővárosban”.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×