eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Robert Fico szlovák miniszterelnök a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségére érkezik a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Fico: A Szlovákia és Csehország közötti kapcsolatok értékesek

Juraj Blanár szlovák külügyminiszter a szlovák államfőválasztásba történő beavatkozásnak tekinti azt, hogy a cseh kabinet elhalasztja a Szlovákiával folytatott kormányközi konzultációkat. A Fico-kormány másik minisztere, a beruházási és régiófejlesztési tárcát igazgató Richard Raši pedig kijelentette, hogy a szlovák fél részéről semmi sem változik, és folytatni kívánják a csehekkel az együttműködést

Petr Fiala cseh kormányfő múlt héten szerdán jelentette be, hogy lemondja a szlovák kormánnyal április végére tervezett közös kormányülést. Indoklásként Pozsonynak az ukrán háborúval kapcsolatban hangoztatott narratívját jelölte meg, a cseh kabinet ugyanis teljesen más álláspontot képvisel az orosz-ukrán konfliktusban, mint Robert Fico kormánya.

A találkozó elhalasztása mindkét oldalon kérdéseket vetett fel a cseh és a szlovák nép további kapcsolatát illetően. A hétvégi politikai vitaműsorok egyik fő témája is a két kormány között kialakult viszony volt. Juraj Blanár szlovák külügyminiszter érthetetlennek nevezte Petr Fiala döntését, és kijelentette, hogy ezt a szlovák államfőválasztásba történő beavatkozásnak tekinti. Nem ért egyet a Szlovákia elszigetelődésére vonatkozó állításokkal sem. Emlékeztetett, hogy a cseh kormány csak egyetlen találkozót mondott le. „Szlovákia és Csehország kapcsolata átlagon felüli, és ezen a cseh kormány döntése nem változtat” – mondta a szlovák diplomácia vezetője.

Hasonlóképp fogalmazott Richard Raši, a beruházási és régiófejlesztési tárca vezetője is, aki kijelentette, ami Csehországot illeti, a szlovák fél részéről semmi sem változik, és folytatni kívánják az együttműködést. Raši szintén azt mondta, a cseh fél lépése akár azt a benyomást is keltheti, hogy a cseh kormány beavatkozik a szlovákiai elnökválasztási kampányba Ivan Korčok ellenzéki elnökjelölt javára.

Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn látta vendégül hivatalában Václav Klaust, Csehország korábbi miniszterelnökét, majd 2003 és 2013 közti köztársasági elnökét. A kormányfő kijelentette, hogy számára a Szlovákia és Csehország közötti kapcsolatok értékesek. „Beszélgetésünk alapjául az a meggyőződés szolgált, hogy míg a politikusok jönnek és mennek, a nemzetek maradnak, és ezt a Szlovák Köztársaság polgárai is így látják” – mutatott rá Robert Fico.

Václav Klaus elmondta, hogy már régóta szeretett volna találkozni a szlovák miniszterelnökkel. „Az aktualitásnak ez a véletlenszerűsége, amely a múlt héten eszkalálódott, valójában nem volt tervezett” – tette hozzá a volt cseh államfő, majd emlékeztetett arra, hogy több mint három évtizeden át a szlovák-cseh kapcsolatok középpontjában állt, és nagy szerepe volt Csehszlovákia békés felosztásában. „Egyetértek a kormányfővel abban, hogy a csehek és a szlovákok közti kötelék olyan dolog, amely a két nemzet viszonyának alapját képezi” – fogalmazott Václav Klaus, és megjegyezte, hogy egyes politikai csoportosulások civakodása nem áshatja alá ezeket a kapcsolatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×